Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det store maddilemma: Du kan ikke få fødevarer, der er både økologiske, dyrevenlige og bæredygtige

Man kan ikke få det bedste inden for både økologi, dyrevelfærd og klimabelastning samtidig. Så overvej, hvad er vigtigst i det store maddilemma.

Hvad vejer tungest for dig, når du handler? Økologi, klima, sundhed, bæredygtighed eller noget helt femte. Man kommer til at vælge, da alle mærkesager ikke kan opfyldes på samme tid. Free/Www.colourbox.com
Hvad vejer tungest for dig, når du handler? Økologi, klima, sundhed, bæredygtighed eller noget helt femte. Man kommer til at vælge, da alle mærkesager ikke kan opfyldes på samme tid. Free/Www.colourbox.com

Uanset om det er dyrevelfærd, klima, sundhed, pris eller økologi, der vejer tungest, når der skal købes ind, er det faktisk næsten umuligt at vinde på alle parametre.

Her er tre ting, der er værd at have med i overvejelserne.

1) Dyrevelfærd eller klima

Da Forbrugerrådet Tænk i 2014 lavede en undersøgelse af, hvad der er vigtigst for danskerne, når der handles fødevarer, kom smagen ind på en førsteplads.

Også pris, udløbsdato og dyrevelfærd lå højt på listen. Klima var til gengæld ikke så højt prioriteret, fortæller Vibeke Myrtue Jensen, som er politisk rådgiver i miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.

Netop dyrevelfærd og klima kan det være svært at forene. Økologisk produktion, som er kendt for højere dyrevelfærd, har samtidig et højt klimaaftryk, da der bruges et større areal til at producere foderet.

»Så forbrugeren havner i en situation, hvor der skal vælges mellem økologisk kød, hvis der vægtes dyrevelfærd eller konventionelt kød, hvis man handler efter klima. Det er et dilemma,« siger Vibeke Myrtue Jensen.

2) Indland eller udland

Det er en generel misforståelse, at man bare skal købe lokalt producerede fødevarer. Det gælder nemlig kun, når fødevarerne er i sæson.

»Det er ikke særligt godt at købe jordbær, der er dyrket i et drivhus i november,« siger Vibeke Myrtue Jensen.

Hvis man køber danske grøntsager for at spare transporten, er det ikke nødvendigvis en god byttehandel for klimaet.

Danske tomater udleder nemlig i gennemsnit 11 gange så meget CO2 som spanske tomater, viser beregninger fra den grønne tænketank Concito.

»Det skyldes, at spanske tomater dyrkes på friland og i sæson, mens danske tomater dyrkes året rundt i drivhuse, der skal opvarmes. Og transporten betyder meget mindre i det regnskab,« siger hun.

3) Sundhed eller samvittighed

Men hvad så hvis valget står mellem en økologisk dansk tomat og en konventionelt produceret spansk tomat?

»Det kommer an på, om du opvejer din egen sundhed eller klimaet,« siger Vibeke Myrtue Jensen.

»Formålet er jo først og fremmest at indtage noget sund mad. Vi anbefaler økologimærket, fordi det overordnet er det bedste, du kan gøre ud fra flere afvejninger,« siger hun.

Men fra et klimaperspektiv er det bedst at købe den spanske tomat.

Er begge tomater økologiske, er valget ifølge Vibeke Myrtue Jensen ikke så svært:

»Så vil det være bedst at købe den spanske. Fordi de har solen - og transporten er en meget lille del af regnskabet. Kriterierne er de samme inden for europæisk økologimærkning og det røde Ø-mærke,« forklarer hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.