Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor kræver tapaspølser og manchego-oste dit fulde nærvær

Vi er elendige til at smage ordentligt på det, vi drikker og spiser, før vi har kylet det ned. En ny undersøgelse viser, at kun en ud af tre danskere tænker over, hvad maden smager af. Stol på dine sanser og træn evnen til at smage.

Spansk manchegoost
Spansk manchegoost

Hvordan smager Manchego-ost egentlig? Et stykke kokosnød, blød italiensk chokolade eller sprød spansk tapas-pølse?

Måske smager det surt, sødt, stærkt eller krydret. Men lægger du mærke til det?

Ifølge en ny undersøgelse er vi mere eller mindre elendige til at smage ordentligt på det, vi spiser eller drikker.

Kun en ud af tre svarer i undersøgelsen, der er foretaget blandt 1.000 danskere af mejerigiganten Arla, at de tænker over hvilke smage, der er i de madvarer, de kan lide, ligesom de heller ikke taler om smag, når de sidder ved middagsbordet.

Men ved at blive mere nærværende og give sig tid til at smage på det, vi spiser eller drikker, kan vi få en større oplevelse og skrue op for smagsintensitet.

Sæt ord på og beskriv smagen

»Nærvær og fokus på det, vi indtager, er 90 procent af vejen til at blive bedre til at smage,« siger sensoriker og supersmager, Lisbeth Ankersen.

Som uddannet kemiker fra Aarhus Universitet går hun videnskabeligt til værks, når hun skal analysere smagene.

»En ting er at kunne smage og dufte, men det er lige så vigtigt at kunne sætte ord på det, man oplever, så man kan beskrive og differentiere de forskellige smage fra hinanden,« forklarer Lisbeth Ankersen.

De færreste ved, at 80 procent af det, vi kalder smag, oftest er duft. Og at der er 248 forskellige smags- og duftstoffer i for eksempel mælk, mens der i ost er 629 og 307 i smør.

Smag er basalt set kemi, og i en fødevare som blåskimmelost udgøres brikkerne af flere hundrede forskellige smagsstoffer.

I oste generelt findes der ifølge Lisbeth Ankersen mellem 500 og 600 forskellige smagsstoffer, og i cheddarost alene er der identificeret 260 smagsstoffer med hver sin kemiske struktur.

Stol på dine sanser

Vil vi blive bedre til at smage, er det afgørende, at vi stoler på vores sanser.

»Oftest er folk bedre til at smage, end de selv tror. Det er evnen til at sætte ord på, der skal trænes,« siger Lisbeth Ankersen.

»Smagsoplevelser er lige så flygtige som drømme. Hvis vi sætter ord på og taler med nogen om smagsoplevelsen, kan vi fastholde indtrykkene og bruge erfaringerne.«

Lisbeth Ankersen sammenligner smag med musik.

»Når vi lytter godt efter, hører vi de forskellige instrumenter. Det er det samme med smag. Og ligesom noder er nøglen til musikkens sprog, er kemi nøglen til smagen. At man for eksempel kan smage vanilje i mælken, og at mælk og vanilje har ikke færre end 71 smagsstoffer til fælles.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.