Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Den med Tyren

Ved siden af stegen og millionbøffen stod der for 40 år siden selvfølgelig også vin. Og til desserten portvin. Nogle af retrodråberne kan stadig fås i dag. Andre må man, heldigvis, se i historiebøgerne efter.

For halvandet år siden gik en af 1960ernes helt store vine, »Den med Tyren«, ud af produktion. Forleden var jeg dog så heldig at falde over det måske sidste tilbageværende eksemplar hos Skjold Burne på Kongens Nytorv – en hvid i magnumstørrelse til 49,50 kr., ikke alverden for 1,5 liter vin.

Desværre væltede flasken, da jeg satte den fra mig på Kongens Nytorv, og glasset var så tyndt, at det straks splintredes i utallige stykker, og ud løb den gule væske i rendestenen. Ærgerligt nok, for jeg ville gerne have genanmeldt denne historiske vin fra tiden, hvor den danske vinkultur blev grundlagt.

Hvor danskerne nu hvert år drikker mindre og mindre hvidvin og tilsyneladende slet ikke kan få rødvinen kraftig nok, drak man dengang mere hvid end rød. Hvidvin kan absolut være en stor drik, men dengang har vinens popularitet snarere været baseret på det forhold, at det var lettere for de utrænede danske ganer at drikke en halvsød liebfraumilch end garvesyrerig rødvin.

Dybest set kunne danskerne formentlig slet ikke lide rødvin dengang: Når man i Skjold Burne, som dengang havde 350 butikker fordelt over hele landet, købte en flaske af »Den med Tyren«, som var tidens mest populære rødvin, fulgte der således et par gode råd med: Vinen skulle lunes på radiatoren og tilsættes en sukkerknald. Var der tale om en halvandenliters flaske, og det var der tit dengang, så skulle der selvfølgelig to stykker sukker i. Og det altså på trods af, at »Den med Tyren«, som kom fra La Mancha i Spanien, i forvejen indeholdt 35 gram restsukker per liter. Nogenlunde samme sukkermængde som en hvid tysk spätlese eller 1/3 af sukkerindholdet i portvin .

Set med dagens øjne kunne det godt se ud som om, at det var en slags gløgg, som 60er-generationen forsøgte at lave, men forklaringen var selvfølgelig, at man forsøgte at neutralisere og mildne den stikkende syre og den raspende garvesyre. Ved højere temperaturer blødgøres de to nemlig, mens frugten til gengæld fordufter, så det har næppe været nogen stor æstetisk fornøjelse at nyde denne håndvarme, søde spanske vin.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.