Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk kok får 10. plads ved VM for kokke

Det blev ikke til en plads på podiet ved Bocuse d'Or for den danske kok Morten Falk, da vinderne onsdag aften blev fundet i Lyon. USA vandt guld, mens to skandinaviske lande fik sølv og bronze.

Morten Falk ved Bocuse d'Or 2017 / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Morten Falk ved Bocuse d'Or 2017 / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Det danske hold måtte nøjes med en tiendeplads ved det uofficielle verdensmesterskab for kokke.

Det blev USA, som kan tage guldet med hjem fra Lyon, hvor Bocuse d’Or blev afholdt tirsdag og onsdag.

Der var ellers plads til to nordiske lande på podiet. Norge vandt sølv, mens Island fik bronze.

Morten Falk havde selvfølgelig håbet på et bedre resultat, men er glad for den indsats han og det danske hold har præsteret.

»Jeg er ikke tilfreds med resultatet, men jeg er tilfreds med det, som vi har lavet i køkkenet. Vi havde det sjovt. Jeg kunne ikke ønske, at det gik anderledes i køkkenet, nfor vi gjorde alt, hvad vi kunne, og tingene gik, som de skulle,« siger han, da Berlingske fanger ham kort efter afgørelsen på en telefon fra Lyon.

Til dagligt er køkkenchef på Michelin-restauranten Kadeau på Bornholm. Med sig til Bocuse d'Or har han sin assistent Joachim Kongsgaard og coach Jeppe Foldager, der selv vandt sølv ved den prestigefyldte konkurrence i 2013 og til dagligt er køkkenchef på Alberto K.

Den amerikanske vinder, Mathew Peters, arbejder på restauranten Per Se i New York, som har tre Michelin-stjerner. Det er første gang, at USA vinder guld ved konkurrencen, hvor de tidligere kun har fået bronze. 24 lande stillede i alt op til finalen, som i år fejrede sit 30 års jubilæum.

En kæmpe oplevelse

Den unge kok har ikke noget bud på, hvorfor det ikke blev til mere end en tiendeplads, men fortæller, at han var oppe mod nogle hårde konkurrenter.

»Jeg ved ikke, om niveauet er ekstra højt i år, men jeg synes, at folk gjorde det virkelig godt. Det har været en kæmpe oplevelse at være med, og jeg ville ikke være det foruden,« siger han og tilføjer, at han er stolt af den indsats, som assistenten Joachim Kongsgaard og coachen Jeppe Foldager har præsteret.

»Alle har lavet noget helt vildt godt. Og at være 26 år og blandt de ti bedste kokke er verden, er da også ret godt,« siger han.

Ingredienser fra Danmark

Morten Falk blev udlært kok i 2010 og har siden arbejdet på flere toprestauranter blandt andet Noma, Geranium og AOC i København.

Det seneste år har han brugt på at træne i et køkken på Hotel- og Restaurantskolen i Valby sammen med det danske Bocuse d'Or-hold.

Ved konkurrencen tirsdag havde Morten Falk og Joachim Kongsgaard præcis 5 timer og 35 minutter til at lave ro retter. For første gang ved Bocuse d'Or skulle den første ret være 100 procent vegansk. Den anden ret var en kødret med bressekylling og blå hummer, der blev serveret på et fad, som blev designet til konkurrencen.

Det danske hold skilte sig ud i sin veganske ret ved som den eneste at bruge peberrod og rødbede. Hvert lande medbringer nogle ingredienser hjemmefra, og foruden peberroden brugte Morten Falk bornholmske sennepskorn og Samsøkartofler til kødretten.

Derudover var der også en hummerpølse, indmadsmousse på toast med sorte trøfler og syltede løg med dansk friskost og urter på fadet.

Trænet konkurrencekok

Bocuse d'Or er ikke første gang, at Morten Falk står i en konkurrencesituation. I 2014 blev han kåret som Årets Kok og året efter vandt han kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem.

Frankrig er det land, som har fundet flest Bocuse d'Or-statuetter med syv guld, to sølv og 1 bronze. Men de skandinaviske lande har også klaret sig godt ved den vigtige kokkekonkurrence. Norge, Sverige og Danmark er nemlig de tre lande, der lægger sig i hælene på Frankrig, når det gælder vindere ved Bocuse d'Or.

Danmark har tidligere vundet fem statuetter ved Bocuse d’Or. Den eneste af guld vandt Rasmus Kofoed fra restauranten Geranium i 2011, og derudover har danskerne taget sølv med hjem tre gange og bronze en enkelt gang.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.