Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Børn skal ikke bestemme menuen

Lad ikke børnene enerådigt bestemme menu - men tag dem endelig med på råd og involver dem i madlavningen.

Foto: Søren Bidstrup.
Foto: Søren Bidstrup.

For fem år siden flyttede jeg sammen med min kæreste og hans da otteårige datter. Jeg var heldig, hun er et usædvanlig sødt barn, og selv om det tager tid at vænne sig til at bo sammen, jamen, at lære hinanden at kende, har det været ret uproblematisk at blive nogens stedmor.

Kun ét sted var jeg for alvor nødt til at sætte foden ned. Med maden. De to havde nemlig den lamme vane, at de gik tur i supermarkedet sammen hver aften, hvor hendes far sagde »hvad vil du gerne spise?« og den otteårige sagde så enten »pasta« eller »fiskefrikadeller« og det spiste de så, dag ud og dag ind.

Det var en virkelig dum strategi, synes jeg, for hvordan skulle hun så nogen sinde lære at spise andet? Så jeg insisterede på, at vi lavede mad som resten af tiden, også når hun var hos os. Altså varierende retter, meget gerne i sæson og nogle gange bare rugbrød og et spejlæg.

Nu er hun heldigvis meget lidt kræsen, så hun gad sagtens smage, og det er lykkedes mig at gøre hende så madinteresseret, at hun nu har sin egen maddag.

Vi sidder og snakker henført om, hvornår de første asparges mon kommer fra Wiuff i år, hvor godt dilden smager fra vores egen nyttehave og om vi ikke snart skal have stenbiderrogn, som var en af de første retter, hun fik serveret, var noget skeptisk overfor og endte med at elske.

Så DET skal vi, og vi skal have kartoffelrösti til, nu, hvor det er sæson for rogn. Det er nemt at lave, og det smager ekstremt godt. Meget kræsne børn kan spise rösti, indtil de tør smage på rognen. Lav til forret, hvis der er noget at fejre, eller bare i større mængder til en hovedret.

Riv kartofler, pres væden af, bland et æg, salt og peber i. Steg i store klatter rigeligt smør på panden ved ret lav varme, de skal nå at blive bløde indeni uden at branke udenpå. Har man en blinispande, er den smart at bruge. Har man ikke, laver man på en almindelig pande. Er massen meget våd, så tag den op med en hulske.

Spis med rigelige mængder stenbiderrogn, creme fraiche, hakket rødløg og dild ovenpå. Purløg til er også herligt og så citronbåde, som man selv drypper over. Og friskkværnet peber.

Ps. Til børn, der skal lave mad selv, er Katrine Klinkens kogebøger meget anbefalelsesværdige. Opskrifterne er nemme at lave, men smager virkelig godt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.