Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bageweekend: Mandeltærter, horn og hindbærroulade

Dejlige hjemmebagte kager til en eftermiddagsstund – måske udendørs, hvis der er læ og solen er med os.

Mandeltærter.
Mandeltærter.

Én svale gør ingen sommer, siger man. Og tre slags kage er ikke nok til et sønderjysk kaffebord.

Men tre slags kage er mere end rigeligt til et påskekaffebord.

En enkel slags kan faktisk gøre det, især når den er velsmagende og bagt med omhu og af gode råvarer.

Jeg har bagt hindbærroulade, en af mine favoritter blandt klassikerne. Rouladen er skøn, som den er. Nogle gange opgraderer jeg den til en slags dessert eller fødselsdags-agtig-kage med lidt flødeskum og en smule friskkogt kompot af hindbær (fra dybfrost). Eller med friske, rå hindbær, når det er sæson.

Og så har jeg bagt horn med lækkert fyld af mandler og pomerans.

De små delikate mandelcremetærter med kirsebærsylt er inspireret af nogle kager, jeg har smagt på en cafe i Wales.

Mandelcremetærter med kirsebærsylt

12-14 stk.

dej:

125 g hvedemel (gerne økokagemel fra Skærtoft Mølle)
2½ spsk. flormelis
2 knivspidser fint havsalt
65 g koldt smør
3¾ spsk. koldt vand
smør til formene

fyld:

120 g økologiske mandler eller tilsvarende færdigmalet mandelmel
50 g blødt smør
5-6 spsk. flormelis
1 spsk. hvedemel
2 økologiske æggeblommer
fintreven skal af ½ lille øko-citron
saft af ½ lille økocitron
2½ spsk. økologisk skyr
2½ spsk. økologisk friskost (flødeost)
ca. 150 g kirsebærsyltetøj/marmelade, den bedste du kan finde (se tip)

Mørdej

Sigt mel, flormelis og salt sammen i en skål. Hak smørret i med en kniv og smuldr det til et jævnt smulder med fingrene. Eller bland det i en foodprocessor. Tilsæt vand og saml dejen.

Tril den til en kugle, pak den i plastfilm og lad den hvile i køleskabet i en times tid.

Fyld

Smut mandlerne og tør dem i et viskestykke. Mal dem til mandelmel i foodprocessoren.

Rør smør og flormelis til en blød og cremet masse. Tilsæt mel, æggeblommer, citronskal og saft, skyr, friskost og mandelmel. Bland det hele grundigt.

Tænd ovnen på 200 grader (almindelig ovnvarme). Smør 12-14 linseforme (eller lignende små forme) med et tyndt lag smør.

Rul (eller tryk) mørdejen tyndt ud i formene. Læg en lille klat syltetøj i hver form og fordel mandelmassen over. Sæt formene på en bageplade og bag kagerne i 20-25 minutter, til mandelfyldet er let hævet og smukt gyldenbrunt.

Mandel-pomeranshorn

12 stk.

fyld:

80 g økologiske mandler
50 g rørsukker
50 g syltet pomerans
kornene af ½ stang vanilje
25 g smør
½ sammenpisket økoæg

dej:

ca. 250 g hvedemel (gerne økokagemel fra Skærtoft Mølle)
2 tsk. bagepulver
3 spsk. sukker
¼ tsk. fint havsalt
70 g koldt smør
½ sammenpisket økoæg
1 dl kærnemælk

pynt:

kærnemælk til pensling
rørsukker til at drysse over

Kom alle ingredienser til fyldet i foodprocessoren og kør det til en jævn masse.

Tænd ovnen på 200 grader (almindelig ovnvarme).

Sigt mel og bagepulver sammen, tilsæt sukker og salt samt smørret i små klumper, bland det godt. Pisk æg og mælk sammen og bland det i lidt efter lidt. Ælt, til dejen er glat og smidig.

Del dejen i to og rul hver portion ud til en cirkel (ca. 5 mm tyk). Del hver cirkel i otte lige store »lagkagestykker« med en skarp kniv. Læg en klat af fyldet på hvert stykke. Rul dem sammen til horn og læg dem på en smurt og meldrysset plade – eller på bagepapir. Læg dem med lukke-snippen nedad og krum dem let. Pensl hornene med kærnemælk og drys rørsukker på. Sæt dem i ovnen og bag dem i ca. 15 min.

Hindbærroulade

1 stk.

80 g hvedemel (gerne økokagemel fra Skærtoft Mølle)
20 g kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
100 g sukker
100 g blødt smør
2 knivspidser fint havsalt
2 økoæg
2-3 dl hindbærmarmelade, den bedste du kan finde (se tip)
sukker til at drysse rouladebunden med

Klip et stykke bagepapir, der passer til bagepladen og tænd ovnen på 200 grader (almindelig ovnvarme).

Sigt de to slags mel og bagepulver sammen i en skål. Pisk sukker, smør og salt sammen i en skål. Pisk længe – indtil det er blødt og cremet. Pisk æggene i ét ad gangen. Pisk længe mellem hvert æg. Rør melet i dejen.

Fordel dejen på bagepapiret i en jævn flade (ca. 37 cm x 30 cm i omfang og 7-8 mm tyk). Sæt pladen med rouladebunden midt i ovnen og bag den i 8-10 min., til den er gyldenbrun.

Rør marmeladen blød og smørbar imens og drys et stykke bagepapir, der er lidt større end det første, med et fint lag sukker. Vend straks den varme rouladebund over på det sukkerdryssede papir. Træk bagepapiret af bagsiden og fordel marmeladen over rouladebunden. Rul den sammen, mens den stadig er varm.

Læg rouladen med lukningen nedad og lad den køle af indpakket i bagepapiret.

TIP

Jo flere bær, og jo mindre sukker og vand, der er i en marmelade/syltetøj, jo bedre. Tjek varedeklarationen og vælg den bedste til dine kager.

Du kan også selv koge bærsylt af dybfrosne bær, til rouladen og de små tærter: Kom de frosne bær i en gryde uden vand, sæt dem over på lavt blus og lad dem langsom tø op og koge ud. Kog nogle minutter uden låg, så »frysevandet« kan fordampe og syltetøjet ikke bliver for vådt. Tilsæt sukker og et ganske lille nip fint salt. Sukkermængden er en smagssag, men husk, at det skal smage sødt. Det er jo kage og ikke mad…

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.