Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bag selv julens småkager

Tag forskud på julen, gå en dag i køkkenet og bag julesmåkager: Verdens bedste brunkager, lækre kryddernødder, nemme kanelprikker og skotsk shortbread.

Et udvalg af lækre hjemmebagte julesmåkager.
Et udvalg af lækre hjemmebagte julesmåkager.

Så er det igen ved at være tid til at vaske kagedåserne af og få dem tørret rigtigt igennem i kanter og sammenføjninger (f.eks. på en radiator) så de er helt klar til årets julesmåkager.

Man kan selvfølgelig købe sig til fyldte dåser; der skal nok være en bager eller et supermarked, der er leveringsdygtig i forskellige udmærkede småkager.

Men vidunderligt uimodståelige og helt igennem lækre småkager får man kun, hvis man bager dem selv – og gør sig umage (i alle faser), selvfølgelig. Ved kun at anvende friske og gode råvarer er man allerede nået langt. Og med et par gode opskrifter ved hånden er målet inden for overskuelig rækkevidde.

Her får du et lille udvalg af mine yndlings julesmåkageopskrifter. Først de uundværlige og – i al ubeskedenhed – de bedste: Brunkager. Så er der de sofistikeret lækre: Kryddernødder. Dernæst de super nemme og fortryllende gode: Kanelprikker. Og sidst, men ikke mindst, de gennemført gode, helt enkle og klassiske: Skotsk shortbread bagt som julefigurer.

Se opskrifterne på de næste sider

Brunkager

ca. 250 stk.

  • 150 g mandler (skal ikke smuttes)
  • 100 g sukat
  • 100 g pomerans
  • 275 g blødt smør
  • 100 g lyst rørsukker
  • 100 g mørkt rørsukker (muscovado)
  • 1 ½ dl sirup – gerne rørsukkersirup
  • 2-3 knivspidser fint salt
  • 3 ½ tsk. stødt ingefær
  • 4 tsk. stødt kanel
  • 1 ½ tsk. stødt kardemomme
  • 1 ½ tsk. stødt nellike
  • ca. 500 g hvedemel
  • 1 tsk. potaske

Hak mandler, sukat og pomerans halvfint (på én gang) i foodprocessoren eller fint i hånden.

Rør smør, sukker, sirup og salt til en ensartet blød masse. Tilsæt de stødte krydderier og de hakkede frugter og mandler. Rør potasken ud i godt 1 tsk. vand og tilsæt den. Bland melet i – hold godt 1 dl tilbage. Hvis dejen kan samles med mindre end 500 g mel, bliver kagerne bestemt ikke ringere. Dejen skal blot samles.

Vend den klistrede dej ud på et stykke gammeldags voks- eller smørrebrødspapir og del den i 5 lige store stykker med en kniv. Læg hver klump på et stykke papir og form/tril dem til pølser (5-6 cm tykke) inde i papiret. Kort sagt, jo mindre direkte håndkontakt med dejen, jo bedre. Luk papiret sammen i enderne og læg pølserne i en plasticpose i køleskabet.

Lad pølserne hvile mindst 12 timer, før de skæres i meget tynde skiver, med en skarp kniv. Jo tyndere, jo lækrere brunkager. Læg skiverne på plader med bagepapir og tryk dem, der måtte være blevet lidt for tykke eller tynde, i den ene side ensartet flade. Bag dem i 5-7 min. ved  175 grader varm luft (eller 200 grader almindelig ovnvarme). Lad dem køle af på bageristen.

Med børn i køkkenet:

Det er ikke specielt sjovt for børn at være med til at bage brunkager. Prøv hellere en af de andre opskrifter.

Tip:
Ruller af brunkagedej kan – hvis de emballeres forsvarligt i fryseposer – holde sig flere måneder i fryseren. Det er faktisk en stor fornøjelse at få en friskbagt brunkage til teen en eftermiddag i marts.

Se flere opskrifter på næste side

Kryddernødder

ca. 80 stk.

  • 100 g hasselnøddekerner
  • 120 g smør
  • 75 g sukker
  • kornene af ½ vaniljestang
  • 1/3 tsk. fintmalede anisfrø (ikke stjerneanis)
  • 1 tsk. fintmalede korianderfrø
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • fintreven skal af ½ øko-appelsin
  • 150 g hvedemel
  • ½ tsk. bagepulver
  • to knivspidser fint salt
  • flormelis

Mal nødderne meget fint i foodprocessoren. Rør smør og sukker blødt. Tilsæt vanilje, anis, koriander, ingefær og appelsinskal. Bland nøddemelet i. Sigt mel, bagepulver og salt sammen og bland det i dejen. Lad dejen hvile køligt i 1-1½ time.

Dejen er lidt løs og krummeagtig, men kan sagtens trilles/klemmes sammen, tril/klem den til bolsjestore, kantede kugler. Læg kuglerne på en plade med bagepapir og bag dem i ca. 30 minutter ved 160 grader.

Tag kagerne ud af ovnen og lad dem stå 5-7 minutter på bagepladen, før der røres ved dem. Flyt så forsigtigt kagerne over på bageristen og lad dem blive helt kolde. Kom flormelis i en dyb tallerken og tril kagerne heri.

Med børn i køkkenet:

Når først dejen til kryddernødder er tilberedt og har hvilet koldt, kan børn lige så vel som voksne trille/klemme de små kantede kugler. Det kræver blot lidt tålmodighed.

Tip:
Denne småkage ligner en lidt kantet pebernød i formen, men ellers ikke har meget til fælles med den. Kryddernødderne er helt porøse af de mange fintmalede hasselnødder og smagen er elegant krydret af appelsinskal, ingefær, anis og korianderfrø. Kagerne er i sig selv ikke særlig søde, derfor skal de trilles i flormelis efter bagningen.

Se flere opskrifter på næste side

Kanelprikker

80-90 stk.

  • 90 g lyst rørsukker
  • 45 g flormelis
  • 100 g blødt smør
  • 1 dl vindruekerne olie
  • 1 æg
  • 340 g hvedemel
  • ¾ tsk. bagepulver
  • ¾ tsk. fint salt

kanelsukker af:

  •  ca. 80 g sukker og 3 spsk. kanel

Pisk de to slags sukker med smør og olie, pisk så længe, at massen bliver helt lys og glat. Tilsæt ægget og pisk grundigt igen. Sigt mel, bagepulver og salt sammen og vend det i den bløde masse. Rør en stund, så det bliver blandet til en ensartet blød dej.

Bland sukker og kanel i en dyb tallerken eller flad skål. Dejen er lidt for blød og fedtet til at blive trillet til pølser. Nip i stedet små dejklumper af med fingrene og tril dem til kugler på størrelse med kirsebær. Vend kuglerne i kanelsukker – læg evt. flere kugler i kanelsukkeret af gangen og ryst dem rundt i sukkeret, så går det lidt hurtigere.

Sæt kuglerne på plader med bagepapir, med 3-4 centimeters afstand. Tryk hver kugle flad med en bunden af et lille glas eller en »espressokaffe-stamper« (jeg ved ikke hvad sådan en hedder, men den var vældig god til det). Hvad enten du vælger den ene eller den anden ting til at trykke kuglerne med, skal den dyppes en gang i kanelsukkeret før hver dejkugle.

Tænd ovnen på 175 grader og bag kanelprikkerne i 13-14 minutter, til de er svagt lysebrune. Lad de færdige kager stå på pladen et øjeblik, før de tages af med en paletkniv og afkøles på en bagerist.

Med børn i køkkenet:
Kanelprikker er supernemme, da de hverken skal hvile eller temperere. Dejen kan trilles af børn som voksne, og glæden ved at fladmase noget, man lige har trillet, er også uden alder.

Tip:
Kanelprikker smager, som jødekager ville ønske, at de gjorde – nemlig skønt og inciterende af masser af kanel og så er de vanvittigt sprøde og lækre. Som sagt skal dejen hverken hvile eller være specielt kold før den formes og bages. Det er med andre ord en småkage som man kan ønske sig om formiddagen, bage efter frokost og have klar allerede til eftermiddagsteen.

Se flere opskrifter på næste side

Skotsk shortbread bagt som julefigurer

2-3 plader                                                            

  • 225 g smør (koldt, men ikke hårdt)
  • 125 g sukker
  • 50 majsstivelse (maizena)
  • 275 g hvedemel
  • lidt flormelis til udrulning
  • lidt sukker til drys

Bland alle ingredienser hurtigt som til en mørdej. Stil den koldt en times tid.

Tænd ovnen på 165 grader. Drys bord og kagerulle med lidt flormelis og rul dejen ud i ¾ cm tykkelse. Prik den tæt med en gaffel. Stik dejen ud i forskellige figurer og løft dem forsigtigt med en paletkniv over på plader med bagepapir. Drys figurerne med et meget tyndt lag sukker og bag dem i ca. 18-20 minutter.

Lad kagerne hvile på bagepladerne i 7-10 minutter inden de forsigtigt løftes af og afkøles på en bagerist.

Med børn i køkkenet:

Når først dejen til shortbread er tilberedt og har hvilet koldt, kan børn lige så vel som voksne rulle den ud og udstikke figurer. Men det kræver måske en voksen hånd at flytte dem fra udrulningspladsen over på bagepladerne.

Tip:
Jeg tror egentlig ikke, skotterne tænker på deres shortbread som noget særligt jule-noget. Men fordi jeg elsker shortbread og kun yderst sjældent bager småkager uden for juletiden, har jeg valgt at indlemme dem i mine jule-bage-traditioner, og så blot julificeret den smørfine dej, ved at stikke den ud i forskellige figurer.
 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.