Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

7-Eleven har aldrig set noget lignende: Danskerne er ellevilde med ingefær

Ingefær er utallige gange blevet udråbt som en verdens sundeste råvarer og er noget af det ældste naturmedicin, der findes. Det har fået knolden til at hitte blandt danskerne, der indkøber ingefær som aldrig før.

Vi danskere indtager mere og mere ingefær i alle mulige former.
Vi danskere indtager mere og mere ingefær i alle mulige former.

Hvor mange tidligere måske var i tvivl om, hvordan den knoklede ingefærknold skulle tilberedes, er den i dag en fast medspiller i de fleste grøntsagsafdelinger i landets supermarkeder, og en gængs råvare i mange danske køkkener, hvor den ivrigt rives, presses eller koges.

Hos detailkæden Dansk Supermarked har de i løbet af det seneste år oplevet en stigning på salget af ingefær på 97 procent, og ifølge kommunikationskonsulent, Julie Spanner Kloppenborg, oplever kæden i stigende grad efterspørgsel på både ingefærknolden og produkter, der indeholder den.

Særligt de såkaldte ingefærshots er et hit blandt ingefærprodukterne, hvilket også Coop kan bekræfte. Coop analyse har netop regnet på tallene, og oplyser til Berlingske, at de regner med at fordoble salget af ingerfærshots fra 2015 til 2016. Et billede 7-Eleven også kan nikke genkendende til.

»Vi indførte produktet sidste år, og vi har aldrig set et produkt vokse så hurtigt på så kort tid, som vi har set med disse helseshots. Det er støt stigende. Uge for uge, om det så regner eller sner, så vækster produktet. Vi regner med at sælge en million helseshots i år,« siger Morten Vedel, indkøbschef hos 7-Eleven.

Hvorfor netop ingefærshotsene hitter blandt forbrugerne, har livsstilsekspert Helle Lundsgaard et bud på.

»Det er et udtryk for den her convenience tendens, der gennemsyrer mange ting. Det er belejligt at købe produktet færdigt. Dem, der synes, at det er smart med eksempelvis disse shots, orker måske ikke selv stå og tilberede, rive og presse, og så er det nemt tilgængeligt at tage det med på vejen. For mange kan det også være et sundere alternativ til noget slik på en tankstation, hvor de samtidig får en opkvikker.«

Ingefær er en superfood

Men hvad er det, den lille knold kan? Siden ingefær, der stammer fra Asien, første gang blev omtalt i de ældste buddhistiske skrifter, der er flere tusinde år gamle, har den slået sig fast som en mirakelspise. Og ikke uden grund, forklarer Martin Kreutzer, der ernæringsekspert og i næste uge udkommer som forfatter til en ny bog om ingefær.

»I 2015 oplevede vi, at folk begyndte at tænke i styrkende sundhed og ikke bare vagttab, der ellers har været et dominerende emne i folks bevidsthed. I kølvandet på denne bølge har blandt andet kål og havtorn fået opmærksomhed som de nye superfoods. I blandt superfoods er også ingefær, der er en de absolutte topscorer. Den har en evne til at slå inflamation ned, hvilket blandt andet gør den god til gigtpatienter, den er kvalmelindrende både mod den almene kvalme, men også kvalme hos eksempel kemo-patienter, og så er den god til at forbygge hjertekarsygdomme.«

Martin Kreutzer peger på, at ingefærens koncentrede form kan have haft betydning for, hvor populær den er blevet.

»Ingefær fungerer som en vitaminpille, for den skal blot spises i nogle meget små mængder for at give en virkning. Modsat eksempelvis broccoli, hvor man skal spise flere hundrede gram for at få lidt, skal der ikke meget ingefær til at gøre en forskel.«

Han understreger dog, at selv om knolden gør godt på mange områder, er det ikke et universalmiddel. Den kan ikke stå alene som et sundt indspark, men skal indgå i en større sammenhæng.

Det nye skyr

Netop sundhedsbølgen, som danskerne oplevede i 2015, har haft stor betydning for, hvor stort indpas ingefæren har fået hos danskerne, mener livsstilsekspert Anne Glad.
»Ingefær nærmer sig det nye skyr. Det er en del af en sundhedsbølge, som passer godt til os danskere. Vi får sundhed ved at gøre noget relativt enkelt, når vi kan spise noget i stedet for at løbe en tur. Der er mange sundhedsguruer, som fortæller os, at ingefær er sundt, og vi kan godt lide at gøre noget sundt, når det er nemt at forstå.«

I følge hende er der en enorm nydelse forbundet med vores fokus på sundheden i mad. Det fylder meget i de danske hjem, hvor vi flittigt følger med i madlavningsprogrammer i fjernsynet og klikker os ind på de mange madblogs for inspiration, og nu henter vi særligt inspirationen i det asiatiske, mener livsstilseksperten.

»Der er noget, der tyder på, at danskerne er begyndt at være optagede af den sundhed, som kommer fra Asien. Vi synes, det er spændende med citrongræs og gojibær. Efter flere år med fokus på det nye nordiske køkken, er vi begyndt at blive en smule eksotiske igen. Ingefærshottet er også en del af en større trend, der handler om juice. Der er ikke et dameblad, som ikke har haft en juicekur i løbet af det seneste år. Der er også noget bekvemmeligt i det. Det er rigtig nemt at drikke sundhed,«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.