Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

10 varme alternativer: Drop den bevidstløse kop kaffe

Kaffe er dejligt, men mange kopper drikkes af ren vane. Her er 10 bud på andre drikke, der varmer i en kold tid – fra »marokkansk whisky« og tørret limedrik til mørk Assam-te og gurkemejedrik.

Varm chokolade er en klassiker.
Varm chokolade er en klassiker.

Gurkemeje-ingefærdrik
Er der to rødder, der er rendt med opmærsomheden på det seneste, er det gurkemeje og ingefær – for der er næsten ingen ende på de positive egenskaber, de to råvarer besidder. Skær et par skiver frisk gurkemeje og ingefær og kom dem i et glas sammen med friskpresset citronsaft og honning. Hæld kogende vand på og lad trække et par minutter.

Varm mælk med honning
Nogle finder varm mælk med honning vammelt. Jeg bliver øjeblikkeligt sendt tilbage til en hyggelig vinterdag i min barndom, hvor jeg er hjemme fra skole med ondt i halsen, og min mor kommer ind på værelset med denne mikstur og en ny Jumbobog.

Hvor heldig har man lov at være?
Hvor heldig har man lov at være?

Assam med sødmælk
I det nordøstlige Indien ligger Assam, og den sorte te herfra har en stærk smag og robust krop, som – sammen med en god økologisk sødmælk fra f.eks. Naturmælk – får englene til at synge. Assam bliver bedst, hvis man brygger det kort, men stærkt. Altså: Tilføj et par ekstra teskefulde te og tag et par minutter af trækketiden.

Tørret limedrik
Kokken Kille Enna serverede engang denne drik til en kogebogsreception, og jeg blev blæst bagover. Jeg kendte ikke til de tørrede limefrugter, som er lette som bordtennisbolde og fås hos den velassorterede etniske grønthandler. Knus tre-fire af dem og kog dem op med vand. Lad det trække lidt, sigt limen fra og smag saften til med rørsukker. Smagen er eksotisk, støvet, intens og minder ikke om noget andet.

Hot chocolate
Fantastisk engelsk soulband fra 1970erne, men også en »sexy thing« at få i koppen på en kold vinterdag. Vælger du varm kakao, tilsætter du sukker og rører pulveret ud i mælk, der varmes op – eller du køber et færdigt produkt. Vil du ofre lidt flere penge og have ægte varm chokolade, smelter du mørk chokolade i varmt mælk, gerne sød-, hvis ikke du er fedtforskrækket. C'est tout!

Whisky marocain
Kunne også bare hedde marokkansk myntete, men det andet klinger mere af eventyr. Nogle presser blot et stort bundt frisk mynte ned i sin tepotte og overhælder med kogende vand. Jeg tilføjer også et par skefulde grøn te, som giver lidt mere bund i smagen. Anyway, når teen har trukket, sødes den med rørsukker og drikkes af små glas.

Grøn te som led i en marokkansk myntete eller i pulveriseret form.
Grøn te som led i en marokkansk myntete eller i pulveriseret form.

Chai
Et godt alternativ til kakao med lidt af den samme tilfredsstillende fedme tilsat en kompleks smag fra de mange krydderier, der traditionelt tilsættes drikken fra Pakistan og Indien – især hvis du køber en god chai i løs vægt og ikke billige tebreve. Bryg den som en almindelig kande te eller spæd til med varmt mælk og få en chai latte. Smag til med rørsukker.

Rooibos
Jeg skal være den første til at indrømme, at man hurtigt kan få nok af denne sydafrikanske specialitet, der ofte sælges som rød te, men ikke har noget med teplanten at gøre. Derfor kan den særegne sødlige, let røgede smag nu være meget hyggelig en gang eller to om året.

Grøn matcha te
Også her er vi ude i en af de smagsmæssigt udfordrende drikke, selv om tilhængere af denne pulveriserede grønne te påstår, at den kan være stærk vanedannende – og der er heller ikke her nogen ende på, hvor god denne udrensende, immunforsvarsstyrkende antioxidantbombe er for dig. Prøv i mangfoldighedens navn at piske en teskefuld matcha te op i en kop kogt vand – og gør det en uge i træk, så skulle du efter sigende været hooked.

Varm hyldesaft
De senere år har hyldeblomst fået så meget opmærksomhed, at man næsten glemmer de små mørkviolette bær, der kommer på planten lidt senere på sommeren. De giver en saft med en utrolig dybde i smagen, som er et hit på en råkold vinterdag, ikke mindst hvis der er creme i klarinetten – i så fald kan man også tilsætte en sjat rom for at få lidt passage i luftvejene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.