Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Saabye svimmel af succes

Lars Saabye Christensen laver en saltomortale af en bog, hvor erindring og poesi griber hinanden højt under cirkuskuplen.

Lars Saabye Christensen er særdeles produktiv i disse år, og han markerer sit 30 års forfatterjubilæum med romanen "Saabyes cirkus", der udkommer i morgen.

Man skal dog ikke tage fejl. Det er ikke selvfed selvfejring, der står på dagsordenen. Dynamikken bag bogen er tværtimod det problematiske ved som forfatter at få masser af succes og alt det man altid har drømt om.

Samtidig kan der nemlig melde sig en ubehagelig fornemmelse af at man kommer væk fra sig selv og de drømme, der satte det hele i gang.

Forfatteren falder

Bogen starter med, at Saabye er til bogmesse i Paris og her skvatter ned fra scenen for øjnene af det måbende publikum. Succes gør nemlig sløv og skødesløs, men når stolebenet tipper ud over scenekanten og forfatteren følger med, så er al glamouren sat på stand by i nogle meget lange sekunder.

Da Saabye hænger i luften føres han i en vision tilbage til drengeårene, til 10. september 1965, hvor han som trettenårig stod og kigger længselsfuldt på en elektrisk guitar, en fiestarød Fender Stratocaster, i vinduet på Bruns Musikk og Noter på Bygdøy Allé i Oslo. Han falder fra tinderne ned til den dag, hvor alle drømme tog deres begyndelse.

Vi får udfoldet en smuk og tæt historie om hvordan drengen for at spare sammen til guitaren bliver blomsterbud hos Finsens Flora og kører ud med blomster til det ganske Oslo, Mærkelige møder venter for enden af ekspeditionerne. Således træffer han Quislings enke og Aurora Stern, som måske er en pensioneret cirkusprinsesse.

Denne bog løser næppe Saabyes problem med den alt for megen succes. Men måske kan han nå at gribe sig selv inden han rammer gulvet i Paris. For vi er jo i cirkus.

Læs hele anmeldelsen af "Saabyes cirkus" i Berlingske Tidende lørdag 15. september.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.