Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Hvis vi siger »Kulturradikal«, hvad siger du så?«

Gretelise Holm1 Gretelise Holm, forfatter 11.09.2007 foto Sisse Jarner Billedet er til frit redaktionel benyttelse
Gretelise Holm1 Gretelise Holm, forfatter 11.09.2007 foto Sisse Jarner Billedet er til frit redaktionel benyttelse

Gretelise Holm

Journalist, forfatter og samfundsdebattør

»Jeg fik Poul Henningsen-prisen i 1980 og føler mig voldsomt stolt og beæret, når nogen kalder mig kulturradikal.

For mig er det at være kulturradikal nemlig ensbetydende med, at man er åben, fordomsfri, magtkritisk og humanistisk.

Og hvem ønsker sig at være det modsatte: Lukket, fordomsfuld, ukritisk og menneskefjendsk?

Jeg vil bestemt ikke påstå, at det altid lykkes mig at leve op til de kulturradikale idealer, men jeg gør da mit bedste. Og det er for mig helt uforståeligt, hvis den åbne, fordomsfri og humanistiske tilgang til mennesker og samfund nu skal nedvurderes.«

Georg Metz

Journalist og forfatter

»Klip alle PHs lamper ned og aflys den seksuelle frigørelse, riv Aakjær, Thøger Larsen og Otte Geldsted ud af Højskolesangbogen, fortryd anerkendelsen af psykiske lidelser som sygdom og forbyd kildekritikken i historieskrivningen; bandlys gudløsheden og slet det meste af litteraturen fra 1945 til i dag, tilintetgør alle danske jazzoptagelser og Liva Weel, mal uvist hvor mange billeder over og knus skulpturerne og møblerne.

Det er da en begyndelse, inden bålene tændes under de sagtmodige, der vedkender sig arven og forsøger at videreudvikle det mangeartede og i ofte selvmodsigende tankegods, der går under betegnelsen.«

Rune Selsing

Debattør

»Hvis kulturradikalisme skal have en meningsfuld betydning, er den identisk med Georg Brandes. Hans Hovedstrøminger i det 19. århundredes litteratur er i sin essens et materialistisk opgør med det borgerlige liv og den kristne moral. Kulturradikalismen er et ja til nydelse, teknologi og fremskridtet og nej til ansvar, forpligtelser og en dybere mening med tilværelsen. Det er en konform måde, man kan være venstreorienteret på uden at forsage hverken kapitalismen, den gode smag eller villaen i Klampenborg«.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.