Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er Wulff-Morgenthalers jul

Mikael Wulff elsker julebag, og Anders Morgenthaler prøver at flygte fra julen. Her fortæller satireparret om deres jul.

Mikael Wulf og Anders Morgenthaler fortæller om, hvordan de prioriterer deres tid i julen.
Mikael Wulf og Anders Morgenthaler fortæller om, hvordan de prioriterer deres tid i julen.

OM JULESTRESS

Wulff: Jeg har aldrig været stresset i julen. Måske Kristi himmelfartsdag, der stresser jeg, og så selvfølgelig mortensaften.

Morgenthaler: Der giver du gaver.

Wulff: Der giver jeg rigtig mange gaver. Folk forstår aldrig helt hvorfor. Nej, jeg stresser ikke særlig meget. Jeg er ret effektiv i forhold til det der med gaveindkøb.

Morgenthaler: Ja, er det ikke noget med, du køber alle gaverne på én dag og så bare lader Dankortet brænde op?

Wulff: Jo, jeg er ekstremt effektiv.

Interviewer: Giver du gaver til mange?

Wulff: Ja, til alle jeg møder den dag. Jeg er utrolig generøs. Aj, hvad var spørgsmålet? Interviewer: Giver du gaver til mange? Wulff: Ja, utrolig mange.

Interviewer: Hvorfor?

Morgenthaler: Fordi det skal man.

Wulff: En kompensation for det afsavn, der er foregået resten af året.

OM GAVEINDKØB

Morgenthaler: Vi er sådan lidt hippieagtige, så vi har faktisk taget beslutningen om i år, at vi ikke vil modtage gaver, som folk ikke selv har lavet. Jeg fylder 40, og har nået en alder, hvor jeg faktisk ikke ønsker mig noget, eller jeg ønsker mig kun noget, der alligevel er udenfor folks rækkevidde, medmindre de var milliardærer eller ejede Chelsea.

Wulff: Anders giver alle folk gaver, som han selv har lavet.

Morgenthaler: Det gør jeg faktisk

Wulff: Tegninger af folk og sådan noget.

Morgenthaler: Folk bliver meget gladere for noget, jeg selv laver, end noget, jeg går ud og køber. Så det gør jeg. Og det opfordrer jeg også mine børn til. Det handler ikke om at gøre det nemt. Det handler om at gøre det lidt mere enkelt. Bonderøvs-citatet: »Det handler om at gøre det mere enkelt«. Det lyder sindssygt hippieagtigt, men vi forsøger at komme ud af det der forbrugerhelvede, hvor man bare kaster alt muligt lort efter hinanden.

Interviewer: Giver du også din børn hjemmelavede gaver?

Wulff: Sådan en planke, du har savet ud: »Se, det er kosten fra Harry Potter«?

Morgenthaler: Nej, lige præcis dem gør jeg faktisk ikke.

Interviewer: Laver du dine julegaver selv, Wulff?

Wulff: Ja, det gør jeg faktisk. Jeg laver meget papmaché.

Morgenthaler: Det er faktisk det, du er kendt for, ikke?

Wulff: Jooeh. Det er det, jeg er ved at slå mig op på. Det udtryksmiddel, jeg foretrækker.

Interviewer: Hvem giver du julegaver til?

Wulff: Folk, der sætter pris på papmaché. Det startede som en stor gruppe, men har nu vist sig kun at være meget, meget få mennesker på verdensplan. En enkelt skotte, som jeg nu sender en hel container fyldt med papmachéobjekter hvert år.

OM JULEARRANGEMENTER

Morgenthaler: Jeg prøver faktisk altid sådan lidt at flygte fra julen. Der er jeg og min kone heldigvis rørende enige. Vi er kun med på nogle få traditioner og kun fordi, børnene er små. Tag for eksempel juleaften. Min mor spurgte mig allerede først i oktober, om vi kom til jul. Jeg kan slet ikke holde det ud, så jeg har ikke taget stilling – stritter imod. Jeg ved godt, det er super teenageagtigt, men jeg kan ikke holde ud, at man snakker om jul i oktober. Hele den der traditionsting. Det er en autopilot-ting. Det bliver et helt vildt sindssygt rædselsfuldt uafslappet projekt, som man tillægger en helvedes masse følelser, og som jeg slet ikke forstår. Vi kan jo bare mødes på fredag, holde en fest med et grantræ og stege en and. Det ville være pissehyggeligt. Jeg er heldigvis enig med min kone om det her.

Wulff: Jeg snakkede ellers med Phie (Morgenthalers kone, red.) i går. Hun glædede sig meget til det der, din mor arrangerer.

Morgenthaler: Jeg har lyst til, at julen er noget, man nærmest improvisiativt finder ud af, eller at man rejser helt væk. Jeg tror faktisk gerne, at vi vil rejse væk i julen.

Interviewer: Kunne du finde på at rejse væk i julen, Wulff?

Wulff: Jeg kunne godt finde på at rejse væk. Men ikke for at flygte. Jeg vil aldrig flygte fra noget. Det ligger mig fjernt.

Morgenthaler: Det passer jo bare overhovedet ikke.

Wulff: Flugt?

Morgenthaler: Flugt, det ligger jo lige under overfladen i alt, hvad du foretager dig. Det her interview er et meget godt eksempel på, at i Mikaels liv er flugt allestedsnærværende.

Interviewer: Hvad med arrangementer i skolen og børnehaven?

Morgenthaler: Dem kommer vi til. De er jo planlagt og ligger som regel også der, hvor man alligevel skal ned at hente børnene. Så kan man ligeså godt være med. Det, synes jeg, er meget renere. Det er jo kun iscenesat for børnenes skyld.

Interviewer: Wulff, går du til mange julearrangementer?

Wulff: Ja det gør jeg.

Morgenthaler: Gør du det, helt reelt?

Wulff: Ja, jeg kan faktisk meget godt lide sådan nogle julearrangementer. Vi har vel julefrokost, har vi ikke julefrokost?

Morgenthaler: Så skal det være, hvis du har gang i noget?

Wulff: Der er i hvert fald et arrangement med nogle venner nede på Toldboden Bodega. Der kommer ret mange, du kender. Men det er du ikke blevet informeret om? Jeg kan meget godt lide det sociale aspekt i julen. Det er da meget hyggeligt. Jeg har ikke den der oprørstrang, som Anders har, i forhold til at knuse alle konventionerne.

Morgenthaler: Ender man ikke altid med at blive ekstremt konventionel i sidste ende, når man forsøger at knuse alle konventionerne? Så om fem år er jeg alligevel håbløst fanget i alle traditioner bare på min egen insisterende specielle måde.

OM JULEMAD

Morgenthaler: Når vi holder juleaften, så går jeg all in på selv at lave maden. Det bruger jeg meget tid på. Der er and, der er langtidsstegt i fem timer og rødkål fra bunden. Det synes jeg faktisk er rigtig sjovt. Det gør du også, ikke?

Wulff: Jo jo, jeg langtidsbager også alle mulige ting i flere uger.

Morgenthaler: Vi har jo lige lavet en kogebog, som egentlig er en opfordring på at bruge mere tid på mad. Det går jo meget godt i spænd med at bruge mere tid på mad – også i julen. Men den madglæde kan man godt skille fra traditionen. Hvis man nu bare skrællede alt det organisatoriske med gaver og så videre væk og sagde, prøv at hør: Vi laver en skidegod middag, kommer I ikke over og spiser?

OM HJEMMEBAG

Wulff: Jeg bager hele tiden i julen.

Morgenthaler: På alt, hvad du kan komme i nærheden af. 

Wulff: Jeg er hele tiden i gang med at ælte og bage og tage ud. Jeg kan faktisk godt lide sådan nogle vaniljekranse.

Morgenthaler: Vaniljekranse er du faktisk helt vild med. Hvis man har en pakke stående, og Mikael kommer forbi, så æder du hele pakken.

Interviewer: Men du bager dem ikke selv?

Wulff: Ikke endnu, men det skal jeg helt sikkert til at gøre.

OM AT TACKLE JULESTRESS

Wulff: Au Pair

Morgenthaler: Slap af, stå af det. Lad være med at tro, du skal alle mulige ting hele tiden. Helt grundlæggende er det ligegyldigt. Hvis du er så stresset, at det er ubehageligt at holde jul, så kan du grundlæggende sige til dig selv: »Det behøver jeg ikke«. Traditioner er noget makværk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.