Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Sommermad

Grøntsagerne gjorde hende til en stjerne

Mette Helbæk er lidt modvilligt blevet en stjerne i det københavnske restaurantliv og har på anden sæson enorm succces med restauranten Stedsans. Men vejen mod succes har haft sine omveje.

Gennem sommeren interviewer Sarah Skarum tidligere topkok Thomas Rode samt Mette Helbæk, autodidakt kok og mad-stylist, på skift om vendepunkterne i deres liv, deres bedste opskrifter og deres inspiration til bedre vaner, rigtige råvarer og lækre steder.
Gennem sommeren interviewer Sarah Skarum tidligere topkok Thomas Rode samt Mette Helbæk, autodidakt kok og mad-stylist, på skift om vendepunkterne i deres liv, deres bedste opskrifter og deres inspiration til bedre vaner, rigtige råvarer og lækre steder.

Die Welt ringede i går. Le Monde har været i røret. Wall Street Journal vil gerne skrive om nye planer. Sidste sommer kaldte Vogue restaurant Stedsans for den mest hypede i København og som stedet, der var sværere at få bord på end Noma.

»Sidste år inviterede vi selv en række instagrammere og bloggere de første måneder. Derefter tog det fart på sociale medier. I år behøver vi intet at gøre. De ringer selv, og det er de store medier.«

Mette Helbæk praler ikke. Hun fortæller bare. For sådan er det.

Amerikansk Vogue har været forbi, og her blev Mette Helbæk og hendes mand beskrevet som et par, der ligner J. Crew-modeller og stedet som et, der er værd at købe en flybillet for at opleve. Det er der også folk, der gør.

Kokke og restauratører fra hele verden kommer forbi for at lade sig inspirere. Nogle er ikke kommet så langt fra. Det er ikke for meget at sige, at indretningsarkitekterne bag Cofocos nyeste restaurant Väkst også må have været en tur på Stedsans, Väkst er indrettet nøjagtigt som Stedsans, med drivhus og kulørte lamper .

Det simple liv i pagt med naturen

Alle vil høre historien om parret, der har ramt tidsånden perfekt: Et sted, der serverer lokale råvarer, enkelt tilberedt og spist midt i en urtehave. Det er alle moderne menneskers drøm for øjeblikket. Det simple liv, at dyrke sine egne grøntsager, at leve (lidt mere) i pagt med naturen.

Lidt mindre smart phone zombie, lidt mere naturbarn. Moderne fænomener som urban gardening, Meat Free Monday og at spise rigtig mad - de er her alle sammen. Drømmene om det gode liv. Dette er også Mette Helbæks egen drøm, men det har taget tid at nå frem til den.

Hun er egentligt uddannet i kommunikation fra RUC, men arbejder nu som autodidakt kok, kogebogsforfatter og madstylist, og sammen med sin mand, Flemming, styrer de spisestedet, der kun har åbent i sommerhalvåret og ligger på toppen af en gammel industribygning i København.

Her ligger den lokale forening Østergros køkkenhave, og i et drivhus midt i haven ligger Stedsans. Her serverer parret mad lavet af lokale råvarer, enkelt forarbejdet og serveret ved langbord fire aftener om ugen. Man bestiller bord ved at skrive sig op til et nyhedsbrev og være hurtig til at bestille, når nye måneder frigives. Det bliver udsolgt på minutter snarere end timer.

Mette Helbæk fortæller med glæde, stolthed og let forundring. Som når man har fået en flot karakter i et fag, man var god til, men ikke god til. For hun er dygtig til at lave mad, hun har god æstetisk sans, hun har talent for kommunikation, men at det skulle gå så godt med Stedsans, det havde hun ikke turde drømme om. Og at den skulle gøre hende til det, man kan kalde en berømthed i madverdenen, det griner hun lidt af.

»Egentligt er jeg jo lidt indadvendt, men jeg kan godt lide at være der. Jeg er der mere end sidste år, fordi det føles rigtigt.«

En restaurant i en have på et tag

Før succesen på taget på Østerbro arbejdede hun på restaurant, mens hun studerede. Undervejs mødte hun Flemming Schiøtt Hansen, som hun blev gift og fik to børn med. Han drev restauranten Hansens Køkken og Bar på Frederiksberg Alle, hvor hun begyndte at gå i køkkenet og lære at lave mad.

Hun var med i Masterchef og fik tilnavnet rodfrugtdronningen af Berlingskes madanmelder Søren Frank, fordi hun lavede meget mad med rodfrugter - hun elsker nemlig grøntsager. For at give helt almindelige mennesker muligheden for at bruge den samme kvalitet grøntsager, som man bruger på toprestauranter, åbnede hun grønthandlen »Din Baghave« i Tullinsgade.

Den fik stor succes, Monocle kaldte den én af verdens bedste butikker, men økonomisk kunne den ikke løbe rundt, og Mette Helbæk gik ned med stress. Nogle år senere blev hendes mand ramt af økonomiske problemer, så hans forretning måtte lukke. De to ville stadig lave mad, men manglede den perfekte ramme.

»Vi har altid talt meget om, hvad vi drømmer om, og vi har lavet planer for, hvad vi gerne ville,« fortæller Flemming Schiøtt Hansen, der er kommet hjem til haveforeningshuset, hvor interviewet finder sted. Det er her, parret bor med deres to døtre.

»Og på vores liste stod der også, at vi gerne ville lave restaurant i en have på et tag, så da jeg hørte om »Østergro« (den forening, der driver haven, restauranten ligger i), tænkte jeg »ej, det skal lige passe at andre får lov til at lave restaurant der. Det var jo VORES plan«.«

Men parret fik lov til at leje plads i haven til drivhuset og de få kvadratmeter, som restaurantens køkken består af. De har en lille ovn og tre blus, og det er med vilje, forklarer Mette Helbæk.

»Det er en pointe, at vi ikke har et stort restaurantkøkken. Når folk har spist hos os, skal de tænke, at det kan de sagtens selv lave. Sådan kan man godt leve, hvis man vil. De skal få fornemmelsen af, at man kan give lidt mere til jorden, end man tager. Det prøver vi selv, også som værter, og måske er det dét, folk mærker her. Og det, der gør, at de elsker at være her.«

»Vi har amerikanske køkkenchefer og restaurantejere fra USA, der flyver ind for at spise her. Flere af dem har sagt, at kan de bare opnå halvdelen af den stemning, vi har, ville de være tilfredse. Det er er jo fantastisk at få at vide. Der sker noget, når man gør det rigtige for en selv. Det kan folk mærke.«

Kokken Mette Helbæk foreslår den nemme og velsmagende ret: hollandaise med ovnbagte grøntsager.
Kokken Mette Helbæk foreslår den nemme og velsmagende ret: hollandaise med ovnbagte grøntsager.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.