Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Catherine fødte på vej til sygehuset

Nogen gange går fødslen bare meget hurtigere end forventet.

Den 23. marts 2014 ankommer Catherine til Södersjukhusets fødeafdeling. Barnet er allerede født, han kom til verden i bilen, to timer efter den første ve. Foto: Moa Karlberg
Den 23. marts 2014 ankommer Catherine til Södersjukhusets fødeafdeling. Barnet er allerede født, han kom til verden i bilen, to timer efter den første ve. Foto: Moa Karlberg

Sveriges største fotokonkurrence ’Årets Bild’ er i gang og et af vinderbillederne er taget i det fantastiske øjeblik, hvor Catherine ankommer til sygehuset med sit nyfødte barn – født i bilen.

Der er sjældent tid til at forevige en fødsel, når det går så stærkt, at kvinden føder i bilen på vej til sygehuset, men den nybagte mor og fotografen havde på forhånd en aftale om, at fødslen skulle skildres.

- Tanken var, at jeg skulle foto-dokumentere hendes fødsel, og hun ringede til mig, da hun begyndte at få veer, så jeg kunne nå på sygehuset før hende, siger den prisvindende freelancefotograf Moa Karlberg til svt.se.

Da fotografen ankom, kunne jordemoren fortælle, at barnet allerede var født på vejen til hospitalet, kun to timer efter at veerne startede og at de bare ventede på, at hun skulle ankomme. Så snart moren ankom til Södersjukhusets fødeafdeling, gik hun ud og tog billedet, som nu har vundet kategorien ’Hverdagsliv i Sverige’.

- Vinderbilledet er en type situation, som jeg elsker at fotografere. Jeg synes, at der er rigtig mange følelser i billedet, fortæller Moa Karlberg.

I Danmark har vi ikke helt præcise tal på, hvor mange fødsler, der sker under transporten på vej til sygehuset, fortæller Lillian Bondo, som er formand for Jordemoderforeningen.

- Det sker sjældent at kvinder føder på vej til fødegangen, men der er hvert år tilfælde af sådanne hurtige fødsler, og de går som regel helt ukompliceret, siger hun til Vores Børn.

Hvis den fødende kvinde har haft kontakt til fødestedet, så skal vi som jordemødre vende, om vores rådgivning har været lige på prikken, hvis fødslen ender, som i tilfældet med den svenske kvinde Cathrine, fortæller Bondo.

Hun peger også på, at netop Stockholm har været under hårdt pres med mangel på jordemødre og at de fødende kvinder derfor er blevet afvist og sendt videre til andre sygehuse, et forhold vi også har set resultere i transportfødsel i Danmark.

- Vi rammer som regel ikke forkert, når vi har en fødende kvinde i røret, men vi skal være sindssygt gode til at høre om kvinden skal komme nu eller om hun kan vente, forklarer Lillian Bondo

Læs også: Sådan er den første time for en nyfødt

Læs også: Min fødsel - 'Jeg troede bare, at jeg tissede'

Læs også: Sådan ser en nyfødt ud

Denne artikel er oprindeligt bragt i Vores Børn

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.