Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

BBC: Stakkels skandinaviske småbørn

Mens forældrene sidder inden for i varmen på caféerne, ligger småbørnene uden for i barnevogne og sover i frostgrader. Det er ikke alle, der forstår den skandinaviske kultur, skriver BBC News.

Der var en, der var to, der var... syv barnevogne står på rad og række foran en café i Århus
Der var en, der var to, der var... syv barnevogne står på rad og række foran en café i Århus

Kunne du nogensinde drømme om at lægge dit barn til at sove middagslur uden for i sin barnevogn - i frostgrader om vinteren? »Selvfølgelig,« vil svaret lyde fra langt de fleste danske forældre, der ikke engang vil tænke over det, men bare gøre det. Det samme med vores nordiske naboer.

Men det er ikke så almindeligt, som vi måske tror. På BBC News' site er det således en historie om, at man for eksempel i Stockholm, hvor temperaturen i disse dage er minus fem grader, kan se småbørn sove udenfor.

Forældrene er inden for på café

»På trods af sne og kulde, er det helt almindeligt at se barnevogne med sovende børn parkeret uden for caféerne, mens forældrene sidder inden for i varmen og drikker kaffe,« skriver BBC News og forbereder briterne på, at de kan forvente lidt af hvert.

»Hvis du er på besøg hos svenske venner, og dit barn har brug for en lur, er det næsten sikkert, at du vil blive tilbudt en plads ude i haven eller på altanen til dit barn i stedet for et soveværelse,« hedder det videre.

Og forundringen over de iskolde skandinavere stopper ikke her.

»De fleste daginstitutioner i Sverige lægger børnene til at sove udenfor, og det er langt fra ualmindeligt at se en række med barnevogne parkeret ved siden af hinanden.«

Mindre fravær og sygdom i børnehaven

Men bliver børn, der sover udendørs, sjældnere syge med feber eller forkølelse?

Det har et forskerteam undersøgt. Ifølge den svenske børnelæge Margareta Blennow har studier vist, at børnehavebørn, der er ude i frisk luft flere timer om dagen og ikke kun sover til middag udenfor, har færre fraværsdage end børn, der er meget indenfor.

»Men i andre studier var der ingen forskel,« siger Margareta Blennow til BBC News.

Det er ikke kun de mindste børn, skandinaverne synes har godt af mest mulig frisk luft.

»Nogle børnehavebørn er udenfor hele dagen fra klokken 9.00 til klokken 15.00. Ude i den friske luft gør de alt det, børnehavebørn i andre lande ville gøre indenfor. De går kun indenfor, når de skal spise, eller hvis det er ekstremt koldt.«

En anden fortaler for, at mindre børn sover udendørs eller er meget udenfor, er Martin Jarnstrøm, chef for en sammenslutning af svenske børnehaver.

»Børn kan gradvist begynde af sove udendørs fra de er omkring to uger. men det er vigtigt, de har uld inderst på kroppen og en varm sovepose,« siger han.

BBC News citerer svenskerne for at sige, at »der ikke er dårlig vejr, kun dårligt tøj.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.