Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Leder:

Thornings svære skattesag

Socialdemokraternes leder har et forklaringsproblem. Men det er vælgerne, der skal afgøre, om hun er værdig til at blive statsminister.

Australierne har et kendt ord for en træpind, man risikerer at få i nakken, hvis man kaster den forkert. Den kaldes en boomerang, og sådan en har lige lavet en bule i hovedet på Socialdemokraternes partiformand, efter at dagbladet B.T. har afsløret, at Helle Thorning-Schmidt og hendes familie har et kreativt forhold til skattebetaling. Hendes mand, Stephen Kinnock, der til daglig arbejder i Schweiz, betaler ikke skat i Danmark, og parret udnytter alle fradragsmuligheder for deres hus i et velhaverkvarter på Østerbro i København.

Derved ligner ægteparret blot alle andre velstillede danskere. Ingen betaler vel frivilligt mere i skat, end de er tvunget til. Selv om sagen skatteteknisk er spidsfindig – eksperterne er i al fald ikke enige – så er den juridisk set ganske enkel: Hvis Helle Thorning-Schmidt og hendes mand ikke overholder loven, skal de se at få bragt forholdene i orden øjeblikkeligt. Som leder af oppositionen og kandidat til statsministerembedet kan hun selvfølgelig ikke tåle at være på kant med dansk lov. Politisk er sagen mere speget. Helle Thorning-Schmidt har til ulidelighed gentaget sin – forkerte – påstand om, at regeringen har givet ufinansierede skattelettelser til de rige og svigter samfundets svageste. Så ser det bestemt ikke pænt ud, at hun og familien selv holder et fast greb om tegnebogen med bidrag til landets fælleskasse. Hun er i øjeblikket en udækket skydeskive for sarkasme og politiske angreb. Hendes troværdighed er på spil, hvis hun ikke formår at få demonteret denne grimme sag i en ruf. Men som for så mange andre politikere, der jokker i spinaten, gælder det for Helle Thorning-Schmidt, at vælgerne må afgøre, om de finder hende egnet og værdig til at blive landets statsminister.

Man skal passe på med de moralske pegefingre. Vi skal være de sidste til at bebrejde Socialdemokraternes formand, at hun finder det danske stattetryk for højt. Men det ville da være dejligt, hvis hun var parat til at omsætte den holdning i praktisk politik. Helle Thorning-Schmidts problem – og andre venstrefløjspolitkeres problem – er, at der er så åbenbar afstand mellem det, de siger, og det, de gør. Jævnfør diskussionerne om privatskoler og privathospitaler. Ingen forlanger, at en socialdemokratisk leder absolut skal leve af brun sovs i en toværelses lejlighed. Jens Otto Krag var i allerhøjeste grad elitær, og Helle Thorning-­Schmidt er en veluddannet, velbegavet moderne kvinde med international erfaring og en ægtemand med et internationalt job. Selv om dette åbenbart i sig selv virker provokerende på mange, også på mange borgerlige, og selv om det gør hende til et nemt mål, fordi hendes livsstil ligger langt fra mange af de danskere, hun gerne vil repræsentere, skal hun ikke lægge sit liv om for at tækkes vælgere eller presse. Men hun skal vogte sig for venstrefløjens evindelige trang til at moralisere og blande sig i andres levevis. Som toppolitiker må hun finde sig i at blive vurderet på både ord og handling. Hun kan også vælge at opfatte det positivt: Hun bliver faktisk taget alvorligt som statsministerkandidat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.