Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nødvendig støtte til Ayaan Hirsi ali

Fogh bør presse Holland, så der kommer en løsning

Regeringen optræder modigt, når den nu tilbyder, at Danmark kan blive værtsland for den islamkritiske forfatter og politiker Ayaan Hirsi Ali, der ellers er hollandsk statsborger. Det er til gengæld mere end usselt, at Hollands regering og parlament kun vil betale for Hirsi Alis personlige sikkerhed, hvis hun opholder sig dér, men ikke hvis hun arbejder i USA. I virkeligheden ville det nok være bedre – ikke mindst for Hirsi Alis frihed til at bosætte sig, hvor hun vil – hvis EUs stats- og regeringschefer lægger kontant diplomatisk pres på Holland. Det er ofte set, at pres har den ønskede virkning, når et medlemsland er på vej ud over kanten. Hvis ikke det lykkes og Danmark skal lægge hus til, må det mindste dog være, at den hollandske stat betaler gildet, for ellers brydes alle principper om, at et land har ansvaret for dets egne statsborgere.

Når vi overhovedet diskuterer Hirsi Ali, så er det fordi hun har brug sin ytringsfrihed til en karsk og klar kritik af islam og påpeget, at Vesten står over for alle tiders store udfordring, fordi nogle muslimske medborgere tydeligvis hader den fri, demokratiske livsform, der er Europas. Man kan altid anstille alle hånde intellektuelle indvendinger mod Hirsi Alis kritik; at den er alt for generaliserende; at den er konfrontatorisk. Men det er irrelevant i forhold til sagens kerne: at hævdelsen af det frie ord er helt central for den civilisation, der er vores. Derfor er Hirsi Alis sag en europæisk, en vestlig sag. Og derfor er det velgørende, at den danske regering tør melde klart og utvetydigt ud.

Det forpligter. Forpligtelsen er herefter, at regeringen med statsministeren i spidsen gør en indsats for, at Holland løfter dets ansvar over for landets egen statsborger. Det er ganske enkelt uantageligt, at den hollandske regering med billige kræmmerargumenter nægter at betale for dets egen statsborgers sikkerhed med den papirstynde begrundelse, at beskyttelsen kun kan gælde i Holland. Virkeligheden er den helt indlysende, at Ayaan Hirsi Ali ikke finder Holland et sikkert sted at bo og arbejde, når det kun kan ske gennem permanent mandsopdækning af livvagter og ved at flytte fra den ene bopæl til den anden. Kan det undre? Hvem ville ikke blive et nervevrag, hvis man dagligt skulle frygte for sit liv? Den slags kan kolde hjerner ej forstå. For dem er Hirsi Ali en sten i skoen, som bør fjernes. Ikke sandt, hun opildner til ballade mellem hollændere og muslimske medborgere. Men det er nu engang ytringsfrihedens pris, at også de irriterende har ytringsfrihed.

Når kulturminister Brian Mikkelsen derfor på regeringens vegne slår porten op til Danmark, er det et signal om, at vi vil hjælpe Hirsi Ali. Det lægger et passende pres på hollænderne. Holland må se dets internationale anseelse anfægtet, når nabolande skal stille sig til rådighed som fristed for en forfulgt forkæmper for de fineste af oplysningstidens principper, som er den frie tale og religionskritik. Holland var for 300 år siden kendt som et af ganske få steder i Europa, hvor debatten udfoldede sig frit. Lige så stolt man kan være over Nederlandenes rolle i oplysningstraditionen, må den menige hollænder i dag have en dårlig smag i munden over flertallet af nationens folkevalgte.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.