Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Leder

Mere hjælp til prostituerede

Sex kan ikke forbydes men ofre må hjælpes bedre

Udnyttelse af hovedsagelig unge kvinder, der lokkes eller drives af fattigdom til et liv som prostitueret under tvang og usle forhold må vække harme hos alle. Når man som i en DR-dokumentar forleden samtidig præsenteres for en advokat og en revisor, som angiveligt medvirker til, at udnyttelsen kan finde sted på den mest indbringende måde, suppleres harmen med afsky. Man må spørge, om der ingen ende er på grådigheden, som kan få mennesker med formodentlig gode indtægter til at medvirke til plyndringen af de unge kvinder.

Som det er sket mange gange tidligere, har specielt de handlede kvinders skæbne rejst politiske krav om at forbyde at købe sex i Danmark, ligesom det er sket i Sverige og som der er forslag om i Norge. Men de svenske erfaringer siden forbuddet i 1999 viser desværre, at man ikke kan forbyde sig ud af købesex. Ifølge Prostitutionsenheden i Malmø er antallet af prostituerede kvinder i Sverige ikke faldet, mens den seneste opgørelse fra den svenske socialstyrelse anslår et nogenlunde uændret niveau siden 2003. En stor del af de svenske prostituerede er blot krøbet i ly for politiets blikke. Som tidligere anført på denne plads vil forbud mod at benytte prostituerede herhjemme altså ikke begrænse prostitutionen, men sandsynligvis øge risikoen for mere kriminalisering i miljøet.

Men når man må afvise et forbud, må man samtidig forlange, at politiet og det øvrige samfund gør mere for at finde og hjælpe de piger, der er handlet til prostitution i Danmark. Hjælp i den forbindelse er ikke en opholdstilladelse for udenlandske prostituerede, for det ville åbne risikoen for, at kvinder ville søge hertil for at prostituere sig til en opholdstilladelse. Men en tilbagevenden til hjemlandet med støtte til genetablering ligger lige for. Man må også kigge på, om straframmerne for medvirken til rufferi er tilstrækkelige, og om politiets ressourcer er rigtigt anvendt. I den forbindelse er det tankevækkende, at veletablerede borgere som advokaten og revisoren i DRs dokumentar åbenbart vurderede risikoen for at blive efterforsket for så lille, at de lod sig fange af skjult kamera.

En forstærket indsats skal selvfølgelig også gøres for de danske kvinder og mænd, der risikerer at havne i prostitution eller ønsker at komme ud af den. Der kan være tale om mennesker, der som børn har været udsat for misbrug eller er blevet svigtet af deres forældre. Sammenhængen mellem prostitution og negativ social arv er oplagt. Prostitution er ofte både et produkt af og producent af sociale problemer. Men man kan hverken forbyde sig ud af omsorgssvigt eller negativ social arv. Spørgsmålet om forbud mod at betale for seksuelle ydelser berører også den overordnede retspolitik. Hvis man anser enhver prostituteret som et offer, er kriminalisering af kunderne nærliggende. Hvis man derimod mener, at voksne kvinder, der ikke er udsat for tvang, har ret til at selv at bestemme, om de vil sælge sex, er kriminaliseringen af deres kunder formynderi. Opgaven for samfundet er at give kvinderne de bedste muligheder for at vælge en anden tilværelse end den prostituerede. Mange af de usleste prostituerede er i erhvervet for at tjene til stoffer. En forsøgsordning med lægeordineret heroin er nylig iværksat, og har stensikkert større chance for at hjælpe de prostituerede end kriminalisering af kunderne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.