Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Leder:

Espersens familieferie

Lene Espersen skal være opmærksom på udenrigsministerjobbets særlige karakter.

Det er hårdt at være minister. Det er særdeles hårdt at være udenrigsminister, fordi det betyder, at man ud over det daglige job også formodes at have en høj rejseaktivitet. Derfor stiller det også nogle særlige krav til den person, der bestrider stillingen. Lene Espersen har selv ønsket udenrigsministerposten, fordi det giver en god profilering udadtil både hjemme og i udlandet. Men den gode profilering er selvfølgelig som alt andet afhængig af, hvordan man bestrider jobbet.

Lene Espersen har foreløbig på en række parametre klaret det godt. Men hendes valg af at tage på ferie med familien frem for at deltage i et udenrigsministermøde i Canada kan hurtigt komme til at overskygge succeserne. Som ny udenrigsminister – uden nogen erfaring at trække på – vækker det berettiget opsigt, at hun melder fra til et uformelt møde med to af de vigtigste udenrigsministre i verden: Ruslands og USAs.

Når Lene Espersen undskylder det med, at hun mødes med den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, om kort tid til et NATO-møde, så er spørgsmålet, om prioriteten er i orden. Et NATO-møde er bestemt vigtigt. Men i Lene Espersens situation er et lille, uformelt udenrigsmøde med USAs, Norges og Ruslands udenrigsministre langt mere værdifuldt. Her får hun lejlighed til at møde en lille kerne af udenrigsministre under private former i et øde område af Canada. Det får hun ikke mulighed for på et NATO-møde, hvor alle vil bejle om Clintons opmærksomhed.

Lene Espersen skal som uerfaren udenrigsminister foretage en række andre prioriteringer end en, der har siddet på posten i mange år. Hvis Danmark fortsat skal høres internationalt, så skal man være til stede. Især til de uformelle møder. Det er simpelthen for billigt, når det alders- og kønsdiskriminerende fra hendes støtter lyder, at hendes kritikere er en række gamle, sure mænd, som ikke kan huske, hvordan det er at have børn.

De »sure mænd« har på hver deres måde været effektive til at markedsføre danske synspunkter i svære situationer, da de havde posten. Og det håber vi også bliver det, vi kommer til at huske Espersen for, når hendes embede slutter – at hun var en flittig, vidtskuende og berejst udenrigsminister, der i kraft af et stort internationalt netværk gjorde en forskel for at hævde Danmarks interesser og synspunkter i verden.

Regeringen har haft en række sager, hvor den er blevet kritiseret for utidigt fravær. Statsminister Lars Løkke Rasmussens nyligt holdte ferie på Tenerife og hans aflysning af ambassadørmødet er eksempler på det. Hans ferie vakte opsigt ikke alene, fordi han var væk, mens der politisk var travlhed. Han blev også kritiseret for at rejse uden for skolernes ferie, som regeringen ellers tordner imod.

Sager om fravær har der derfor været en del af. Det er ærgerlige enkeltsager, som skygger for det egentlige arbejde. Espersen er ny i jobbet, og hun skal have en chance. Men et ry som fraværende må ikke blive det, vi husker hende for. Hun har selv valgt arbejdet. Og så må hun også tage det, der følger med jobbet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.