Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu er tidlige kristne malerier dukket op i Roms underjordiske begravelsesrum

Nyhedsbureauet AP beretter om, at nye freskomalerier fra tidlig kristen tid er blevet opdaget i Roms såkaldte katakomber, der er begravelsespladser for de første kristne menigheder.

Et kig ind i Domitilla-katakomberne med de nye fresko-malerier, der er afdækket. Maj 2017. REUTERS/Remo Casilli
Et kig ind i Domitilla-katakomberne med de nye fresko-malerier, der er afdækket. Maj 2017. REUTERS/Remo Casilli

Domitilla-katakomberne er den største af de underjordiske begravelsesrum, der findes under Rom. Her er begravet godt 26.250 mennesker fra den tidlige kristne periode. Nyhedsbureauet AP beretter, at to af de mange rum er blevet renoveret og hidtil ukendte fresko-malerier og graffiti fra den tidlige periode nu er afdækket.

Fresko-malerier går tilbage til den første fase af kristendommen og viser hedenske rødder og tidlig bibelsk indflydelse. Her ses både den hedenske kærlighedsgud Cupido og den bibelske Noah og hans ark. Man kan genkende Daniel og løver samt Jesus og hans disciple.

New York Times skriver, at arkæologerne brugte laserstråler for at frigøre de skrøbelige malerier millimeter for millimeter. Efterhånden som malerierne dukkede frem kunne eksperterne tidsbestemme dem til den anden halvdel af det 4. århundrede. Ifølge Giovanni Carru, der er talsmand for Vatikanets Kommission for Religiøs Kunst, viser malerierne, at vejen til den kristne tro var vanskelig og kroget med hedenske elementer. Men malerierne viser også sider af det daglige liv i Rom, hvor man kan se folk aktive med dagens dont som f.eks. at bage.

De to rum, der nu er blevet renoveret, er kun to af mange i katakomberne, og arbejdet går videre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.