Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kunst

Himmel og Helvede

Kunsthallen Nikolaj viser to udstillinger. Den ene skildrer tiden og det ufattelige. Den anden kritiserer både samtiden og alle tider for menneskelig fornedrelse, diskrimination og apartheid.

Det er selvfølgelig herligt overskueligt, når et kunstværk kan opfattes på få minutter, men det har nu også sin kvalitet at ofre længere tid på Eva Kochs overvældende »I am the river« i Nikolaj Kirkes hovedskib: En 12 m høj videoprojektion med en optagelse af et enormt vandfald.

Titlen er inspireret af et essay om tiden af Luis Borges, og tanken ledes også hen på erkendelsen af, at tiden går, og klokken slår, og man kan ikke bade i den samme flod to gange osv. Men såvel billedfeltets udformning som dets korrespondance med de øvrige buer i det mørklagte kirkerum kan måske uvilkårligt få en besøgende til at tænke på en altertavle.

Det voldsomme vandfald, der også associerer til kvindeskødet som porten til livet, støder undervejs i sit styrt mod et klippefremspring, så det ser ud, som om der også er opadgående bevægelse; som om noget - ligesom i et maleri forestillende Marias himmelfart - er ved at stige til vejrs og kæmper for at komme op til den tomme himmel, hvor ældre kunstnere traditionelt placerede en gengivelse af Gud.

Flot og meditativt er det, men Eva Koch er også en af sin generations fremmeste kunstnere med video som foretrukken materiale. En film om hende fortæller om tidligere bedrifter; hun har blandt andet deltaget i biennalen i Venedig - og det har kunsthallens anden udstiller også.

Tracey Rose tematiserer i sine groteske, undertiden teatralsk pinagtige og vulgært vrængende film og billeder den politiske virkelighed i Sydafrika. Øjensynligt er kulturen stadig funderet på en deprimerende lang række undertrykkende mekanismer. Mellem racer, mellem køn, mellem klasser.

Det, der så hæver de udstillede værker over det banale, er påpegningen af, at det at genere hinanden åbenbart er en basal menneskelig tilbøjelighed, der ikke nødvendigvis har noget at gøre med politisk korrekte, fastlåste sort/hvide forestillinger om, hvem der er de onde, og hvem der er de gode.

Der er lidt himmel og helvede over de to udstillinger. Menneskelig dårskab hos Tracey Rose og billedet af det sublime hos Eva Koch.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.