Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

X Factor skal finde en »langtidsholdbar« kunstner

For sjette gang sender DR X Factor, og for femte gang skal Thomas Blachman være dommer. Der er brug for en langtidsholdbar stjerne, hvis programmets popularitet skal vare ved.

Næste sæsons X-Factor dommertrio: To nye dommere, og en gammel kending i blandt. Fra venstre Anne Linnet, Thomas Blachman og Ida Corr.
Næste sæsons X-Factor dommertrio: To nye dommere, og en gammel kending i blandt. Fra venstre Anne Linnet, Thomas Blachman og Ida Corr.

Gang på gang har DR slået seerrekord, når kanalen har sendt X Factor-finale, og intet tyder på, at konceptet endnu har udspillet sin rolle. Men hvis det ikke snart lykkes at finde et talent, der kan etablere sig på musikmarkedet - og blive der - skaber det et troværdighedsproblem for programmet. Det mener lektor i medievidenskab Hanne Bruun fra Aarhus Universitet.

- Det begynder, at blive meget tydeligt, når man kører på sjette omgang. Så afslører programmet sig egentlig som én stor, fed løgn, fordi det benægter sig selv. De siger jo, at man kan blive til noget, hvis man har evner og kunnen. Men for langt de fleste bliver det jo faktisk ikke til noget, siger Hanne Bruun.

Mandag præsenterede DR1s underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, de to kvinder og den mand, som til næste år udgør dommerpanelet i X Factor. I panelet skal sangerinderne og sangskriverne Anne Linnet og Ida Corr debutere, og de får hjælp fra den erfarne Thomas Blachman, der om nogen er synonym med X Factor herhjemme.

Han bedyrede ellers, at han var færdig med programmet efter sidste sæson, men han har altså ombestemt sig.

- Det kan da godt virke lidt utroværdigt. Men jeg er troværdig over for mig selv, og jeg har en idé med det her, sagde Thomas Blachman under præsentationen.

Anne Linnet har som sin dommerkollega en klar ambition med at være dommer i X Factor: Hun vil finde en »langtidsholdbar kunstner«.

- Jeg har fulgt programmet fra sidelinjen, og det er da bemærkelsesværdigt, at vi endnu ikke har set nogle af vinderne etablere sig på musikscenen. Jeg har hørt, at Martin (Martin Hoberg Hedegaard, der vandt den første X Factor-finale i 2008, red.) er på vej med noget, så måske vil det lykkes ham, siger Anne Linnet.

Hvis projektet lykkes for den 59-årige dommer, vil hun komme til at bidrage med at gøre talent-showet holdbart på længere sigt, akkurat som Hanne Bruun fra Aarhus Universitet efterspørger.

Lektoren mener dog, at X Factor, som er blevet lavet i 23 forskellige lande, i sin danske version er af en særlig kvalitet.

- I England er det tilsvarende program meget mere råt og der lægges meget mere vægt på, at deltagerne får skældud. Men herhjemme skal Danmark passe på, at programmet ikke bliver et freakshow. Det viser erfaringer fra andre programmer, siger hun.

Og selvom Anne Linnet forventer, at det bliver »skidesjovt« at sidde i panelet, lover hun, at programmet ikke vil komme til at gå over stregen.

- Men vi kommer ikke til at more os på bekostning af nogle unge mennesker, lover hun.

Underholdningsdirektør Jan Lagermand Lundme er overbevist om, at det nye dommerpanel borger for kvalitet.

- Selvfølgelig vil det stoppe på et tidspunkt, men i England er programmet lige startet på sin niende sæson, og konceptet kører i 23 lande. Det er størst i Danmark, og det tror jeg skyldes, at det er DR1, som har bearbejdet et udelukkende kommercielt programkoncept, siger han og tilføjer, at finalen i femte sæson havde højere seerantal end de tidligere finaler.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.