Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kultur på spidsen

X Factor er lavtløndanmarks chance for lidt medielir

Lars Rix, kulturredaktør.
Lars Rix, kulturredaktør.

I aften er nationen på den igen. Badet i det blå lys vil Blachman, Remee og det seneste kvindelige dommervedhæng, Mette Lindberg, tone frem i de af landets stuer, der endnu ikke har hørt om Netflix og »tv on demand«.

Den sædvanlige kombination af spydigheder og vand i øjenkrogen vil krydre sendefladen, når endnu en omgang af X Factors audition-freakshow rammer København. Samtidig vil dit Facebook-feed sandsynligvis koge over. Nogle vil hylde den velkendte omgang følelsesporno, mens andre vil harcelere over, at DR igen og igen tillader sig at bruge vores licenskroner på noget så ligegyldigt.

Det er alt sammen hørt før og lad os bare slå det fast en gang til for Prins Knud: X Factor er familieunderholdning proppet med usunde E-numre og er lige så kalorietomt som den skål med fredagsguf, der står på kakkelbordet ude i de små hjem.

Skal DR så have lov til at sende det? Med det opdrag DR har nu – selvfølgelig skal DR det. Underholdning hører til hos DR, og så længe public service-begrebet og loven er udformet som nu, kan man ikke komme uden om, at den slags hører til på sendefladen.

Problemet med X Factor er således ikke formatet, eller at DR tillader sig at sende det år efter år. Nej, det er, når nogen forsøger at gøre det til noget større, end det rent faktisk er. Og set i den optik fremstår DR aldeles utroværdig og helt ude af trit med virkeligheden.

Når DRs underholdningschef eksempelvis siger, at X Factor måske har gjort mere for integrationen af danskere med anden etnisk baggrund end nogen politikere, så er det ikke blot noget vås. Det er et umådelig dumt forsøg på at tale programmet op på et plan, hvor det ikke hører hjemme.

Det samme gælder, når to adoptivbørn fra Angola står og synger i programmet sidste fredag. Det er fint, men det er altså ikke et udtryk for, at DR pludselig skaber sammenhængskraft i det danske samfund.

Og at kalde det et »musikprogram« er jo en direkte hån mod alle de musikere herhjemme, der gennem talent og hårdt arbejde skaber sig en karriere. Fakta er, at X Factor intet har med musik at gøre, og at chancen for at slå igennem er stort set lige mikroskopisk om man har været med eller ej.

I sidste uge indeholdt programmet således en fin lille historie med to gutter, der var kommet ud af kriminalitet og stofmisbrug takket være musikken, men helt ærligt – de to havde musikalsk talent som en bøjet femøre, og ville ikke have en jordisk chance i den virkelige musikbranche.

Det eneste X Factor reelt kan, ud over at lulle nationen i søvn, er at give danskere lukket ude fra livet på den kreative første klasse, chancen for at smage 15 minutters berømmelse. X Factor er som Paradise Hotel og mange andre realityshows mest af alt lavtløndanmarks chance for et øjebliks medielir og glade dage, inden turen går tilbage til anonymiteten som sosu-assistent, bartender eller tømrerlærling.

Det skal være hver eneste af dem velundt - spørgsmålet er så bare, om deres fest også i fremtiden skal betales af os alle.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.