Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vinterberg: Jeg er fascineret af, hvor galt det kan gå

Filminstruktøren Thomas Vinterberg vandt lørdag aften en europæisk pris for sin film »Jagten«, der handler om en børnehavepædagog, der udsættes for falske anklager om pædofili.

Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm hev lørdag aften en statuette hjem for bedste manuskript for deres film »Jagten« ved European Film Awards, der blev uddelt i Malta.

- Der er et eller andet i denne her historie, som tilsyneladende rører folk. Jeg tror måske, det er kombinationen af den inderlighed og godhjertethed, der er i Lucas, som spilles af Mads Mikkelsen, og den kærlighed, der trods alt er i mellem ham og hans medmennesker - og som går i stykker for dem, siger Thomas Vinterberg til Berlingske Nyhedsbureau efter prisuddelingen.

Både »Jagten«, der får dansk premiere 10. januar, og Thomas Vinterbergs »Festen« fra 1998 handler om pædofili. I »Jagten« følger vi børnehavepædagogen Lucas, der fejlagtigt bliver anklaget for at være pædofil, mens vi i »Festen« er til en familiefest, hvor det kommer frem, at faderen har misbrugt sine børn.

- Vi forsøgte at lave en spejling af »Festen«, som den så ud i 1998. Vi tog udgangspunkt i den og skrev så på denne her film, men den udviklede sig så og fik sit eget liv, som i virkeligheden ligger ret langt fra »Festen«, fortæller Thomas Vinterberg og fortsætter:

- Jeg er fascineret af, hvor galt det kan gå for meget velmenende mennesker, og hvad det er, der binder os sammen og frastøder os. Jeg er også fascineret af, hvordan en løgn og en tanke kan sprede sig som en virus i mindre befolkninger. Og så er jeg optaget af at portrættere mennesker, som de er i vores lille land: Godhjertede og velmenende mennesker, som også kan komme galt afsted, som det er tilfældet her.

Thomas Vinterberg er allerede godt i gang med sit næste filmprojekt. Han har i efteråret siddet i Paris og skrevet på projektet med Tobias Lindholm, som også er medforfatter på »Jagten« og »Submarino« fra 2010 samt på tv-serien »Borgen« og manden bag »Kapringen«, der har Pilou Asbæk i hovedrollen.

- Jeg synes stadig, det er for tidligt at løfte sløret for, hvad det handler om, siger Thomas Vinterberg.

»Jagten« var lørdag aften nomineret i fem af hovedkategorierne, blandt andet for bedste film og bedste skuespiller. Desværre måtte Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm se det franske drama »Amour« blive kåret til bedste film, mens Mads Mikkelsen måtte se sig slået af franske Jean-Louis Trintignant som bedste mandlige skuespiller.

Thomas Vinterbergs »Jagten« er blevet rost af anmelderne på sin rejse rundt i Europa siden verdenspremieren i Cannes, og filmen vandt blandt andet tre priser på en nordisk filmfestival i Lübeck i november.

Dansk film har med lørdagens pris vundet 16 European Film Awards gennem tiden, og Lars von Trier er ikke overraskende topscorer.

European Film Awards uddeles af Det Europæiske Filmakademi.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.