Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlinalen

Vinder-instruktør: Vi flippede fuldstændig

En meget stolt Nikolaj Arcel spår, at de to Sølvbjørne til filmen »En kongelig affære« vil hjælpe filmen til international succes.

De danske bjørne-vindere. Fra venstre skuespiller Mikkel Boe Følsgaard, instruktør og medforfatter Nikolaj Arcel og manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg.
De danske bjørne-vindere. Fra venstre skuespiller Mikkel Boe Følsgaard, instruktør og medforfatter Nikolaj Arcel og manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg.

Den danske filminstruktør og manuskriptforfatter Nikolaj Arcel har mere end svært ved at få armene ned denne lørdag aften:

- Da vi vandt bedste manuskript, jamen, så flippede vi fuldstændig ud. Vi kunne slet ikke være i vores eget gode skind, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Sammen med medforfatteren til storfilmen »En kongelig affære«, Rasmus Heisterberg, har han lørdag aften vundet prisen for bedste manuskript ved den prestigefyldte filmfestival Berlinalen i Berlin.

- Og så ved Gud om ikke også Mikkel (Boe Følsgaard, red.) vinder for bedste skuespiller. Det er fuldstændig vanvittigt. Jeg kan ikke fatte det, siger en nærmest jublende Nikolaj Arcel.

Han havde på ingen måde regnet med at vinde noget, understreger han.

Filmens unge talent, Mikkel Boe Følsgaard, som ikke engang er færdiguddannet fra skuespilskolen endnu, sender de rosende ord lige tilbage til Arcel:

- Vi havde slet ikke turde håbe på noget, og nu har vi vundet to priser. Det er fuldt fortjent for Nikolaj, som virkelig har arbejdet med projektet længe. Det er et stort skulderklap til ham, siger festivalens »bedste skuespiller«.

- Det var min første film nogensinde, så jeg har været meget nervøs for, om min præstation var god nok. Det tyder det jo på, at den var, siger Mikkel Boe Følsgaard med et grin.

Han håber, at prisen nu vil åbne døre for hans fremtidige karriere, men foreløbig lægger han dog alle sine kræfter i at færdiggøre sin skuespiluddannelse, som stadig mangler 4-5 måneder.

Festivalens jury roste danskerne for fornemt at have forløst den komplicerede, historiske fortælling i et gennemarbejdet manuskript.

Med de to sølvbjørne i hus allerede inden, »En kongelig affære« har haft dansk premiere, spår Nikolaj Arcel, at filmen vil klare sig godt internationalt. Den er allerede solgt til USA, England, Australien, Japan, Rusland og store dele af Østeruopa, men aftenens priser kan få stor betydning, mener han:

- Det dejlige ved at vinde to priser er, at vi nu kan klistre to bjørne på plakaten, og dermed gøre publikum mere nysgerrige efter at se filmen, siger Nikolaj Arcel.

Den historiske film udspiller sig i begyndelsen af 1770’erne, hvor den gale kong Christian VIIs engelskfødte dronning Caroline Mathilde indleder en affære med kongens tyske livlæge og oplysningsmand Johann Struensee spillet af Mads Mikkelsen.

Som bekendt ender trekantsdramaet mellem kongen, dronningen og lægen blodigt med henrettelsen af Struensee.

Svenske Alicia Vikander spiller Caroline Mathilde, Trine Dyrholm spiller dronningemoderen Juliane Marie og David Dencik spiller den religiøse og magtbegærlige teolog og Struensee-modstander Ove Guldberg.

- Det kan være svært at få overbevist biografgængerne i så mange lande om, at de skal gå ind og se et dansk kostymedrama. Men det kommer bjørnene forhåbentlig til at hjælpe på.

Nu skal Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg, Mikkel Boe Følsgaard og de andre danskere i Berlin til en gallamiddag med Berlinalens jury og de andre vindere.

- Og så skal vi feste, lyder det fra den danske instruktør.

Prisen for årets bedste film - Guldbjørnen - gik til den italienske film »Caesar must die«, som er instrueret af Paolo Taviani og Vittorio Taviani.

»En kongelig affære« har biografpremiere i Danmark 29. marts. Se trailer her:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.