Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vind rejse: Vær med til at kåre Læsernes bogpris

Hvilken dansk forfatter skal have Læsernes bogpris, der fejrer ti-års-jubilæum? Vinderen, der får 100.000 kr., skal findes blandt ti bogværker fra 2012, der i den grad dokumenterer mangfoldigheden i dansk litteratur. Læsere, der stemmer, er med i lodtrækning om stor rejsepræmie.

Kig godt på listen over fire kvinder og seks mænd til venstre for denne artikel. De har skrevet de ti bøger, der er nomineret til Læsernes bogpris 2013. Hver især – og tilsammen – afviser disse ti kunstværker tidens dommedagsprofeter i bogbranchen, der hævder at dansk litteraturs mangfoldighed står for fald på grund af markedsmekanismer.

For ti år siden fik Berlingske og Danmarks Biblioteksforening, der repræsenterer landets folkebiblioteker, en god idé.

Man søsatte Læserne bogpris, der skulle være med til at kaste lys på det forgangne års bedste bøger. Både i dybden og i bredden. Og i mange forskellige genrer og stilarter. Skønlitteratur såvel som faglitteratur. For voksne, børn og unge: Krimier, billedbøger, historiske bøger, biografier, romaner, digte, essays, gendigtninger. Med mere.

Stem på din favorit til Læsernes Bogpris senest 12. marts på b.dk/bogpris

Ni års afstemninger resulterede i ni prisvindere, lige fra Jette A. Kaarsbøl og »Den lukkede bog« i 2004, over Bjarne Reuter, Morten Ramsland, Leif Davidsen og Peter Øvig Knudsen, til Hanne-Vibeke Holst, Jussi Adler-Olsen og Tom Buk-Swienty til Hans Edvard Nørregård-Nielsens »Limfjorden« i 2012.

Alle sammen store forfatternavne, der for fleres vedkommende modtog anden form for hæder. Hvis ikke de – som Jussi Adler-Olsen – med Læsernes bogpris blev hædret for første gang i dansk litteratur.

Frem i lyset

Men er de sande vindere i ti års læserafstemninger – ud over læserne – egentlig ikke samtlige 100 bøger og deres forfattere? Disse stabler af bøger blev grundigt eksponeret her i avisen og trukket frem i lyset ude på landets biblioteker, der som ingen anden institution i kongeriget administrerer mangfoldigheden i dansk litteratur.

Stort set hvert eneste år siden 2004 har Berlingske og Danmarks Biblioteksforening været enige om, at de pågældende års liste over de ti nominerede var »den flotteste og smukkeste« i bogprisens historie. Sådan er det naturligvis også i 2013, hvor fire kvinder, seks mænd og syv forskellige genrer er repræsenteret.

Fra i dag kan din stemme afgives på b.dk/bogpris, hvor man også kan læse præsentationer af bøgerne, og deltage i konkurrencen om en rejse til en værdi af 20.000 kr. samt ti eksklusive bogpakker med de nominerede bøger, signeret af forfatterne selv. Man kan også gå ind at stemme på db.dk, bibliotek.dk, samt saxo.com.dk – der i år er ny sponsor af Læsernes bogpris – og på Litteratursiden.dk, der er bibliotekernes website, som anmelder litteratur i alle afskygninger.

Vinderen af Læsernes bogpris modtager 100.000 kr., der overrækkes 13. marts under stor festivitas på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i Bella Center i København.

De kommende fem uger, frem til 12. marts, vil det være muligt at stemme, og i samme periode vil vi løbende præsentere de ti nominerede forfattere her i avisen.

Jo, mangfoldigheden hersker i dansk litteratur. Må den bedste bog og forfatter vinde Læsernes bogpris 2013!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.