Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ventet hippiebog får både ris og ros

Peter Øvig Knudsens 'Hippie 2' får en blandet modtagelse. Nogle anmeldere er imponerede, en anden kalder bogen for ren nedtur.

Peter Øvig Knudsen udgiver ny bog, Hippie.
Peter Øvig Knudsen udgiver ny bog, Hippie.

Både læsere og anmeldere var vilde med Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden. Hans aktuelle bogprojekt om den danske Hippie-bevægelse har fået en noget mere blandet modtagelse. Det andet og sidste bind 'Hippie 2' udkommer i dag, og mens Berlingskes litteraturanmelder sender fem stjerner efter udgivelsen, er andre anmeldere mere lunkne. 'Hippie 2' fokuserer på skyggesiden af hippietiden og Thylejren, hvor 'Hippie 1' genoplivede den glade og optimistiske del af historien.

- Peter Øvig Knudsen runder sin store hippie-krønike af med kronologisk konsekvens, detaljeret omhu og overbevisende dramaturgi. Måske er det ikke hele sandheden. Men som værk er det imponerende, skriver Berlingskes anmelder, Søren Kassebeer.

Se Berlingske anmeldelse af 'Hippie 2'

Politikens anmelder giver under overskriften 'Andet trip er ren nedtur' bogen tre ud af seks hjerter.

- ' Hippie 2' er et trip, der trækkes alt for langt ud og syrer ud i ubetydelige mikro-makroepisoder, der i længden virker betydningsløse for alle dem, der ikke var med og tungt dopede til sommerfesten for 42 år siden, skriver Lars Trier Mogensen, som mener, at 'Hippie to' ender som en ufrivillig parodi på et eksperiment, der trækkes for langt:

- Hen over de 648 rigt illustrerede sider formår Peter Øvig Knudsen ikke at motivere, hvorfor de bedste scener fra dette andet bind ikke kunne være skrevet ind i ' Hippie 1' fra 2011. Lejrlivet i de famøse 74 dage i 1970 synes ikke at kunne bære i alt 1.176 bogsider, skriver Politiken-anmelderen.

I Kristeligt Dagblad kalder Nils Gunder Hansen "Hippie 2' for forrygende journalistisk historieskrivning, men han har også forbehold overfor udgivelsen:

- Det er først og sidst som insisterende og fortællende journalistisk historieskrivning og ikke som kulturfilosofi, Øvigs bøger er interessante. Han genoptaget her i andet bind det enkle greb, der fungerede genialt sidste gang: at følge lejrlivet dag for dag, gennem lejravisen. Denne gang fungerer det ikke helt så godt, simpelthen fordi lejren ( og lejravisen) går mere og mere i opløsning i perioden dag 33 til dag 73.

Jyllands-Postens anmelder giver 'Hippie 2' fire stjerner ud af seks.

- En sort-sort historie om en dyster og afsporet tid, ikke meget opdrift at hente i den. Man forstår udmærket en af bogens kilder, Bjørn Nørgaard, som i et brev til Øvig fra 2010 melder sig helt ud af bogprojektet. Han kalder her Øvigs tekst for 'et afsjælet legeme', hvor 'alle drømmene, alle de sublime øjeblikke af ekstatisk indsigt, kærligheden, ømheden er kemisk renset væk, tilbage er et deprimeret tragisk skelet af mulige kendsgerninger, og intet kan lyve som selektive kendsgerninger, forbandet være du skrev og sendte denne tekst, forbandet være jeg deltog', skriver Henrik Jensen i Jyllands-Posten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.