Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstreorienterede kunstnere vil gerne dekoreres med ridderkorset

Selv om det i venstreorienterede og kulturradikale kredse tidligere har været uacceptabelt at tage imod en Dannebrogsorden, er det i dag de færreste, der siger nej tak til et ridderkors.

Flere danske kunstnere takker, bukker og nejer, når de får tildelt et ridderkors af hoffet.

Modstanden mod Kongehusets dekoreringer er blevet noget mindre, og det er i dag de færreste, der sig nej tak til et ridderkors, fortæller kongehusets ordenssekretær, Henning Fode, til Politiken.

Flere af de nulevende modtagere af Dannebrogsordenen er da også kunstnere, man normalt vil forbinde med den antiautoritære del af den danske kulturscene. Historikere med speciale i kongehuset vurderer over for Politiken, at stadig flere venstreorienterede tager imod et ridderkors.

»Før var det for hele venstrefløjen uacceptabelt at tage imod en Dannebrogorden. Ordensvæsenet var man imod af ideologiske grunde, men den antihierarkiske indstilling er blegnet på samme måde som hele venstrefløjsideologien,« siger Sebastian Olden-Jørgensen, lektor ved Københavns Universitet, til Politiken.

Ifølge filminstruktør Lars von Trier, som selv modtog et ridderkors i 1997, men som han tre år senere afleverede tilbage, er der gået »gået galskab i majestæteriet«.

I forbindelse med Dronnningens 75-års fødselsdag torsdag har hun udvalgt 35 personer, som skal have Dannebrogsordenen, og en del af dem er kulturpersoner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.