Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ukraine vælger Grandprix-sang om russisk overgreb

Ukraine sender en sang om den russiske massedeportation af tatarer fra Krim i 1944 som deres bidrag til det internationale Melodi Grand Prix.

Susana Jamaladinova, under kunstnernavnet Jamala, vandt Ukraines Grand Prix med sangen »1944«. 
Susana Jamaladinova, under kunstnernavnet Jamala, vandt Ukraines Grand Prix med sangen »1944«. 

Mens danskerne valgte at sende Lighthouse X's lyserøde »Soldiers of Love« til det internationale Melodi Grand Prix, så er der anderledes skarpe skud i teksten, når det gælder Ukraines vinderbidrag, som blev fundet her i weekenden.

Med sangen »1944« er der direkte adresse til Rusland, som landet ligger i en stivnet, men ulmende konflikt med. Sangen fremføres af Krim-tataren Susana Jamaladinova, der optræder under navnet Jamala og synger om russernes massedeportation af tatarerne fra fra deres hjem på Krim-halvøen i 1944.

»1944« er en lidt udsædvanlig kombination af en klassisk popmelodi og en ganske voldsom tekst: »Når fremmede kommer, så kommer de til dit hus, de slår alle ihjel og siger »Vi er ikke skyldige«, lyder de første linjer i sangen.

Behandlingen af tatarerne er en af de etniske udrensninger i Stalin-tidens Rusland. I løbet af tre dage i 1944 blev omkring en kvart million tatarer deporteret fra deres hjemland på Krim i overfyldte tog til Centralasien - tusinder døde undervejs eller i de usle genhusninger, der mødte dem. Først i 1980erne fik tatarerne lov til at vende tilbage til Krim.

Jamaladinova, der i Ukraine er en kendt jazz-sangerinde, er selv født i Kirgistan, og året 1944 har fyldt meget i hendes families historie. »Jeg havde brug for den sang for at forløse mindet om min oldemor, som ikke har nogen grav og mindet om tusinder af Krim-tatarer, som der ellers ikke er noget minde om - ikke engang et fotografi,« sagde Susana Jamaladinova søndag til nyhedsbureauet AFP.

Krim blev en del af Ukraine efter Sovjets opløsning, men blev annekteret af Rusland for to år siden - en annektering, der ikke er godkendt af det internationale samfund. Der er dog ingen hentydninger til de aktuelle begivenheder i sangen, hvilket også for alvor ville stride mod Eurovisions-reglerne. Her er der forbud mod sange med politisk indhold, hvilket indslag fra både Georgien og Ukraine tidligere har været i konflikt med.

Alligevel er der ingen der lægger skjul på referencerne til nutidens konflikt med Rusland.

»Sangen er ... præcist alt de, vi lider under i Ukraine i dag,« lød det fra en af de tre jury-medlemmer, Ruslana, som vandt det internationale Melodi Grand Prix i 2004. Årets Eurovision Song Contest, som er den officielle titel, finder sted i Stockholm i maj.

Se og hør den ukrainske vindersang her:

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.