Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udvalg vil give kunstnere penge for digitale udlån

I dag får kunstnere kun biblioteksafgift for fysisk udlån af bøger og musik. Nu foreslår et udvalg, at de også skal have penge digitale udlån.

Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Arkivfoto: Thomas Lekfeldt

Hver gang man låner en bog eller en CD på biblioteket betaler det offentlige en afgift til kunstnerne.

Men mærkeligt nok er afgiftssystemet ikke indstillet på udlån af e-bøger, netlyd-bøger og musik, der stilles til rådighed digitalt.

Et udvalg under Kulturministeriet har nu belyst afgiftssystemet, og det anbefaler, at biblioteksafgiftsordningen ændres, så kunstnerne fremover også får penge for bibliotekernes digitale udlån.

»Biblioteksafgiftsordningen og rådighedsbeløbet for musik bidrager kort og godt til, at der løbende skabes ny litteratur og musik af høj kvalitet. Derfor er det vigtigt, at vi har en ordning, der giver mening i vores digitaliserede verden, hvor udlånet af bøger og musik sker både fysisk og digitalt. Jeg takker derfor udvalget for det store arbejde og for de konstruktive anbefalinger. Jeg har i dag sendt rapporten i høring og ser frem til at læse de synspunkter, der måtte komme i den forbindelse,« udtaler kulturminister Marianne Jelved (R) i en pressemeddelelse.

Ændringer er lagt til høring

Rapporten er i høring frem til 14. maj, hvor relevante parter skal give deres mening til kende om forslaget, som vil kræve en ændring af biblioteksafgiftsloven.

Udvalget, der har haft til formål at se på mulighederne for at inkludere de digitale tilbud i afgiftsordningen, anbefaler, at afgiftssystemet ændres, så en del af de såkaldte bibliotekspenge fremover går til de digitale udlån.

Formanden for organisationen Danske Skønlitterære Forfattere, Jan Thielke, støtter udvalgets forslag.

»Når digitale udlån hidtil ikke har været omfattet af afgiftsordningen skyldes det, at man ikke hidtil har været sikker på, hvordan man har skulle indrette systemet. Bl.a. fordi man med en del af de digitale bøger – i modsætning til fysiske bøger – kan udlåne titlerne i et ubegrænset antal eksemplarer. Jeg synes, at det er en fornuftig og god løsning, som udvalget anbefaler,« siger Jan Thielke, som dog beklager, at ordningen først ifølge udvalgets forslag skal træde i kræft i 2017, og at første udbetalingsår bliver 2018.

Sidste år blev der udbetalt i alt 172,8 millioner kroner til forfattere, oversættere, illustratorer og andre bidragsydere. 17 forfattere fik hver udbetalt mere end en halv million kroner, bl.a. Bjarne Reuter, Lene Kaaberbøl, Klaus Rifbjerg, Dennis Jürgensen og Hanne-Vibeke Holst.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.