Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ubåd fra 1860 hævet

En unik ubåd fra 1860erne, hvis teknologi muligvis inspirerede Jules Verne til at skabe sin Nautilus i romanen »En verdensomsejling under havet«, er fundet.

En amerikansk ubåd fra den amerikanske borgerkrigs tid er fundet ud for Panamas kyst. Arkæologen John Blashford-Snell fandt jernvraget, og han mener, at det er den ubåd, der gav Jules Verne ideen til romanen om kaptajn Nemos ubåd Nautilus i romanen »En verdensomsejling under havet«.

Ubåden Explorer blev designet i 1860erne af den tyske indvandrer og ingeniør Julius Kroehl for at blive brugt i den amerikanske borgerkrig, men de amerikanske myndigheder vragede hans forslag til fordel for et andet. I stedet blev Kroehls ubåd bygget til at fiske perler ud for Panamas kyst. Explorer havde et avanceret udslusningssystem, som gjorde det muligt for perlefiskere at forlade ubåden, fiske perle og så vende tilbage til ubåden. Det var samme system, som Nautilus var udstyret med, og som gjorde det muligt for kaptajn Nemos folk at indsamle genstande fra havets bund.

Egentlig var John Blashford-Snell ikke ude efter ubåden men efter andre arkæologiske genstande. Han blev kontaktet af Vancouver Maritime Museum, der var opmærksom på ubådens beliggenhed og bad ham om at undersøge skroget. Museets leder James Delgado havde faktisk lokaliseret vraget i 2001, og et par år senere havde han identificeret vraget som Explorer.

Ubåden fik en krank skæbne i farvandet ud for Panamas kyst. Hovedparten af mandskabet døde af »feber«, og ubåden blev forladt efter tre års brug. Muligvis var sygdommen en konsekvens af de hyppige neddykninger til store dybder, hvis effekt man ikke var klar over i 1860erne - Kroehl blev selv offer for dykkersyge.

Jules Vernes roman udkom i 1870, og søfartshistorikeren Wyn Davies udtaler til avisen Times, at Verne sandsynligvis har læst om Explorer og dets udslusningssystem. For så mange ubåde var der simpelthen ikke i 1860erne med det system, siger Davies: »Verne kan have fået sin viden fra ubådens opfinder, som var ivrig efter at sælge sin viden. Dengang var der ikke så meget af vore dages hemmelighedskræmmeri. Så vidt jeg ved, så var Explorers udslusningssystem det første af sin slags, og dets unikke teknologi kan meget vel have inspireret Jules Verne.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.