Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tophemmeligt fort fredes

Kulturstyrelsen freder Stevnsfort, der spillede en central rolle under Den Kolde Krig.

Stevnsfortet, Danmarks atomsikrede klippefæstning på Sydøstsjælland fredes.
Stevnsfortet, Danmarks atomsikrede klippefæstning på Sydøstsjælland fredes.

Stevnsfortet, der ligger nedgravet i Stevns Klint, bevares for eftertiden. Kulturstyrelsen har besluttet at frede anlægget, der blev bygget i 1950erne og var hemmeligt under Den Kolde Krig.

- Stevnsfort er et særdeles velbevaret militærhistorisk kulturmiljø, der fortæller om de to perioder i Danmarks historie, hvor Den Kolde Krig og frygten for Sovjetunionen var uhyggeligt nærværende, siger Kulturstyrelsens direktør, Anne Mette Rahbæk, i en pressemeddelelse.

Stevnsfort ligger 18 meter nede i klintens kalklag. På jordoverfladen er det næsten ikke til at få øje på. Den eneste indgang findes i en betonbunker, som er delvis dækket af jord. Stevnsfort har 1,8 kilometer underjordiske gange og er indrettet til at kunne rumme 450 marinesoldater, der blandt andet skulle betjene fortets to store kanoner.

Museumsinspektør Thomas Tram Pedersen fra Koldkrigsmuseum Stevnsfort glæder sig over fredningen.

- Vi er stolte over, at det nu bliver fuldt anerkendt, at fortet er et helt unikt bygningsværk, som kan bidrage til at forstå Danmarks rolle i konflikten mellem øst og vest. Med fredningen kan vi sikre, at også kommende generationer kan opleve og lære af fortet og den historie, det repræsenterer, siger han i pressemeddelelsen.

Efter Berlinmurens fald mistede Stevnsfortet sin strategiske betydning, men det var dog kampklar endnu et årti. I 2000 lukkede Stevnsfort som militært anlæg og genopstod i 2008 som Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.