Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere DR-chef indrømmer: »1864« var et slag mod DF

Ingolf Gabold har tidligere benægtet, at den omdiskuterede DR-dramaserie 1864 skulle være et politisk projekt. Men nu tager han bladet fra munden og »tager det fulde ansvar.«

'1864' blev vist på DR i 2014. Serien blev instrueret af Ole Bornedal og både han og DRs forhenværende dramachef, Ingolf Gabold, har benægtet, at serien var politisk. Nu indrømmer Gabold, at 1864 var et politisk udfald mod Dansk Folkeparti.
'1864' blev vist på DR i 2014. Serien blev instrueret af Ole Bornedal og både han og DRs forhenværende dramachef, Ingolf Gabold, har benægtet, at serien var politisk. Nu indrømmer Gabold, at 1864 var et politisk udfald mod Dansk Folkeparti.

DR’s store historiske drama ’1864’ var et politisk projekt. I hvert fald for DR’s daværende dramachef, Ingolf Gabold.

Det siger Gabold til Politiken onsdag.

»Det var et stykke politisk dramatik. Det tager jeg det fulde ansvar for«, siger Gabold, der var dramachef fra 1999 til 2012, til Politiken.

Både han og seriens forfatter og instruktør, Ole Bornedal, har ellers fastholdt, at serien ikke var politisk. Det blev den beskyldt for i den voldsomme debat, der kørte, da den blev sendt i 2014. Det blev fremført, at seriens romahistorie var en kritik af nutidens udlændingepolitik. Ligesom nutidslaget og fremstillingen af statsmanden D.G. Monrad blev anset for at være politiserende.

Nu fortæller Ingolf Gabold, at tv-serien for ham var et indlæg i debatten om, hvorvidt vi er en nationalstat bundet til dansk sprog og kultur, eller om vi er europæere, der bor i region Danmark: »Jeg har hele tiden syntes, at vi var europæere i region Danmark. Og jeg synes godt, at DR kunne vælge et stykke politisk orienteret dramatik og sende det ud som et stort indlæg i en debat, der har varet i 10 år«, siger han til Politiken.

Ole Bornedal afviser over for Politiken blankt Gabolds påstand om, at serien var et politisk projekt.

Medlem af DR’s bestyrelse for Dansk Folkeparti Katrine Winkel Holm kalder det »skandaløst«, at Gabold har lavet »propaganda for offentlige penge«. »Gabold er jo ikke hvem som helst. Hans udsagn tæller ualmindelig tungt, fordi han har siddet der så længe og haft så stor indflydelse. Det her viser, at han ikke har været opgaven voksen«, siger hun til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.