Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svenske politikere sammenligner DR-besparelser med højreekstremisme

Da Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson udtrykte et ønske om at nedlægge svensk P3, blev Danmark trukket frem som skræmmeeksemplet på højreekstremistisk angreb på mediernes uafhængighed.

Sverigedemokraternes partileder Jimmie Åkesson (SD) vil nedlægge svensk P3. Det får hans politiske modstandere til at advare om danske tilstande.
Sverigedemokraternes partileder Jimmie Åkesson (SD) vil nedlægge svensk P3. Det får hans politiske modstandere til at advare om danske tilstande.

Bølgerne går højt i den svenske valgkamp, hvor det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD) står til at få sit første større gennembrud. I dag blev Danmark trukket ind i debatten som et eksempel på, hvad der sker, hvis »højreekstremismen« kommer til magten i Sverige.

Det skete, da Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson deltog i det svenske radioprogram på P3 »Morgonpasset« og for åben mikrofon erklærede, at han gerne så P3 lukket med det samme.

Udsendelsen var det seneste af en række interviews med de svenske partiledere, og årsagen til Åkessons vrede var et satirisk indslag af samme slags som også de tidligere medvirkende havde været udsat for. Satireindslaget kan man høre i Expressens omtale af programmet.

I satireindslaget blev Åkesson blandt andet kaldt »landsforrædder« og »ludoman«, og han reagerede selv på indslaget med at sige i programmet, at det kun var nogenlunde, hvad han havde forventet af en »skodkanal«.

Programmets værter erkendte efter udsendelsen, at stemningen i studiet havde været ved frysepunktet fra starten, og den faldt yderligere, da Åkesson forkyndte, at »hvis jeg havde været chef, havde jeg lukket P3 med det samme. Jeg synes, det er venstreorienteret møg.«

Åkessons politiske modstandere har reageret prompte. Den svenske kulturminister Alice Bah Kuhnke siger til SVT, at Jimmie Åkessons erklæring mod P3 og public service er en »skændsel«.

»Det er klart, at SD er et parti, der udgør en trussel mod det frie ord,« siger Alice Bahn Kuhnke.

Lederen af Sveriges det socialistiske parti Venstre, Jonas Sjöstedt, skrev på Twitter:

»Vi har set det i Ungarn, Polen og i Danmark. Det første racister og højreekstremister normalt gør, når de får magten, er at angribe den frie kultur og mediernes uafhængighed. Det skal ikke ske her.«

Også den svenske justitsminister Morgan Johansson gik på Twitter:

»SD ønsker at nedlægge en radiokanal af politiske grunde. Det oser langt væk af 1930erne,«

Efter udsendelsen, der blev sendt onsdag morgen, ønskede Jimmie Åkesson ikke at uddybe, om han rent faktisk vil forsøge at lukke P3, hvis hans parti får indflydelse på spørgsmålet efter valget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.