Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Suzanne Brøgger: Det intellektuelle niveau er højere i Sverige end i Danmark

Forfatter Suzanne Brøgger. Arkivfoto.
Forfatter Suzanne Brøgger. Arkivfoto.

Den danske forfatter Suzanne Brøgger vil faktisk hellere være svensk end dansk.

Det siger hun til den svenske avis Expressen, der har mødt den danske forfatterinde til interview i København.

Sveriges intellektuelle niveau er højere

Da de spørger hende, om hun hellere vil være svensk end dansk, er svaret et rungende ja, som den danske forfatter uddyber:

»Sverige passer bedre med min egen multinationale baggrund. Den politik, I har ført, er mere realistisk i længden. Desuden er det intellektuelle niveau hos jer højere end i Danmark - selvom jeg ved, mange svenskere ikke er enige,« forklarer Suzanne Brøgger.

Fører tankerne hen på Nazityskland

Hun er især utilfreds med den strammere udlændingelovgivning, som er vokset frem de seneste 15 år. Smykkeloven nævner hun som et eksempel - og hun udviser samtidig sympati med filminstruktør Thomas Vinterberg, der tidligere har mødt meget kritik for på filmfestivalen i Berlin at sige, at han skammede sig over at være dansker.

»Vi ser racistiske manifestationer, strammere lovgivning, en smykkelov som fører tankerne hen på Nazityskland - det er bare guldtænderne, som mangler. Da instruktør Thomas Vinterberg var i Berlin, sagde han, at han skammede sig over at være dansk. Efter det kaldte man ham en 'forræder' herhjemme. Så det var det med den ytringsfrihed,« siger Suzanne Brøgger i interviewet.

Den danske forfatter pointerer dog, at hun ikke går rundt og skammer sig i hverdagen - men hun forstår udlandsdanskere, der ikke er meget for at vedkende sig deres nationalitet i disse tider.

I interviewet kommer den danske forfatter også rundt om emner som europæisk sammenhængskraft, Anders Fogh Rasmussens betydning for dansk politik i dag - og hendes egen lighed med Yahya Hassan.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.