Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Suspekt: Fem plader der har formet os

Det er et af dansk hiphops største navne i øjeblikket. Her er nogle af Suspekts musikalske inspirationskilder.

Suspekt gav natten til søndag koncert på Northside Festival. Her ses rapper Emil Simonsen fra gruppen. Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen
Suspekt gav natten til søndag koncert på Northside Festival. Her ses rapper Emil Simonsen fra gruppen. Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen

Populariteten er vokset støt, siden Suspekt udgav gruppens første album i 1999.

Rapgruppen, der stammer fra Albertslund, består af Rune Rask, Andreas Bai Duelund og Emil Simonsen.

Og med seks album på cv'et og priser som årets bedste danske livenavn og årets bedste danske gruppe tildelt ved Danish Music Awards har Suspekt for længst slået deres status i den danske musikbranche fast.

Selv er de tre barndomsvenner inspireret af et bredt udsnit af nogle af musikkens største navne. Her er fem album, der har været med til at forme Suspekt.

Beastie Boys - "Licensed to Ill":

- Det var den første rapplade, jeg hørte. Jeg tror, den kom i 1986, og det var ret vildt, siger Rune Rask og bliver suppleret af Emil Simonsen.

- Lige pludselig kom der en plade, som var en blanding af rock, hiphop, beats og noget helt fjerde. Jeg legede med He-Man, og pludselig eksisterede det her. Jeg fandt ud af, at der var skateboards og graffiti og alt det, som bare er Beastie Boys-universet. Når man er så ung, og får sådan et klask i ansigtet, det er det noget, der vil noget.

The Prodigy - "Experience":

- Det er lidt det samme som med Beastie Boys, men bare senere hvor vi fandt ud af, at der var big beat (en elektronisk musikgenre, red.). Pladen bevæger sig i alle mulige forskellige lag, nogle gange er den drømmende, og andre gange er der helt smadder på, siger Emil Simonsen.

- For mig var den plade en eksperimenterende plade. Jeg synes også, at vi prøver at komme lidt rundt. Vi bevæger os i rap- og hiphopgenren, men vi laver ikke bare rap med rap på, forklarer Rune Rask.

Michael Jackson - "Bad":

- Michael Jacksons "Bad" var en plade, jeg hørte til ukendelighed. Den åbner bare ens musikalske horisont. Jeg tror ikke, at Michael Jackson direkte har betydet noget for, hvordan jeg rapper, men et eller andet har han gjort ved mig, for jeg elsker Michael Jackson, siger Andreas Bai Duelund.

- Jeg fik den på kassettebånd i Grækenland i 1989 i Athen, jeg har den stadig, tilføjer Emil Simonsen.

Slayer - "Reign in Blood":

- Vi ved, at når Runes promille rammer lige præcist over én, så starter Slayer, siger Emil Simonsen.

- Dér er jeg sikker på, at alle synes, Slayer er et fantastisk band, supplerer Rune Rask med et grin.

- Jeg har selv hørt meget metal, da jeg var ung, også før jeg kendte Andreas og Rune. Vi gik i gang med at høre metal nogenlunde samtidig, da vi var små. Vi har måske været ti år. Jeg ved ikke, hvor mange der går og hører metal, når de er ti år, men jeg tror generelt, at vi hører meget forskelligt musik, siger Emil Simonsen.

Wu-Tang Clan - "Enter the Wu-Tang (36 Chambers)":

- Wu-Tang skal klart med på listen. De kom i den periode, hvor vi selv gik i gang med at lave musik, og hvor vi prøvede at se, hvordan man overhovedet kunne lave rapmusik, siger Rune Rask.

- Og det med at bruge stemmer og snak fra film, blev vi vildt inspirerede af. Det er lidt åbenlyst, at vi er inspirerede af Wu-Tang, tilføjer Emil Simonsen.

Suspekt spillede natten til søndag på den aarhusianske festival Northside.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.