Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Susanne Bier: Filmfestivaler bør påskønne film

Den danske instruktør, der sidder i juryen ved dette års filmfestival i Berlin, holdt en takketale til filmkunstens pris, da juryen blev præsenteret.

En storsmilende Susanne Bier sammen med den øvrige jury i den 63. Berlinale filmfestival, der åbnede torsdag.
En storsmilende Susanne Bier sammen med den øvrige jury i den 63. Berlinale filmfestival, der åbnede torsdag.

Der gik hurtigt politik i det pressemøde Berlin, hvor dette års jury til Berlinalen blev præsenteret. En stor mængde af spørgsmål blev rettet til juryens iranske medlem Shirin Neshat fra mellemøstlige journalister. Spørgsmålene drejede sig blandt andet om hendes landsmand Jafar Panahi, der sidder i husarrest i Teheran, men hvis film ikke desto mindre har premiere under denne den 63. Berlinale.

Den danske instruktør Susanne Bier fik derfor ikke levnet mange spørgsmål, men fik dog holdt en passioneret tale til filmkunstens pris, kort før at konferencen blev afsluttet. Her fik hun blandt andet afsløret, at juryen, der skal vælge årets Guldbjørn blandt de 19 film i hovedkonkurrencen, allerede har vedtaget en særlig arbejdsmetode, efter forslag fra juryens præsident den kinesiske instruktør Wong Kar Wai.

- Vi vil kun snakke om de ting, vi kunne lide i konkurrencefilmene, i stedet for at bruge tid på det, vi hader. Det sidste tror jeg desværre hurtigt kan blive en fremgangsmåde i en jury. Og filmfestivaler bør dreje sig om at påskønne film, i særdeleshed film, som ikke har et særligt kommercielt liv i biograferne, sagde Susanne Bier.

Den danske instruktør er en af fire kvinder i syvmands-juryen, og dermed er det første gang, at kvinderne er i overtal i Berlinalens jury, et faktum der udløste en lang klapsalve under pressekonferencen. Susanne Bier talte også om det unikke indblik, som festivalfilm kan give i andre kulturer.

- Film skal tjene penge, men de er først og fremmest en måde at kommunikere på. Jeg elsker, at film på to timer kan åbne et vindue til andre kulturer og andre måder at tænke på. Hvis filmen er god, er den en unik måde at møde andre måder at leve på, som man ellers aldrig ville få mulighed for, sagde Susanne Bier.

Hun blev bakket op af førnævnte iranske Shirin Neshat, der brugte lejligheden til at lave reklame for sin kommende film om den afdøde egyptiske sangstjerne Uum Kulthum.

- Jeg glæder mig til at vise Vesten, at muslimer kan være andet end terrorister og barbarer, sagde Shirin Neshat i et af flere politiske indslag.

Den slags udtalelser hører til dagens orden på Berlinalen, der bryster sig af at være den mest politiske filmfestivael i verden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.