Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stribevis af nye film med Afdeling Q på vej

Nordisk Film har overtaget rettighederne til Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-bøger og forventer at lave op mod seks nye film i serien.

Nordisk Film har købt rettighederne til forventeligt seks nye film om Afdeling Q - men det kan forventes, at Nikolaj Lie Kaas må vige pladsen som Carl Mørck. Pressefoto
Nordisk Film har købt rettighederne til forventeligt seks nye film om Afdeling Q - men det kan forventes, at Nikolaj Lie Kaas må vige pladsen som Carl Mørck. Pressefoto

Fans af Jussi Adler-Olsens krimier om Afdeling Q - og det er mange - kan godt glæde sig til filmoplevelser med Carl Mørck og co. i mange år frem, efter at Nordisk Film torsdag meddelte, at man har købt rettighederne til Adler-Olsen-krimier fra og med Marco-effekten og de kommende år frem.

Jussi Adler Olsen regner selv med, at der i alt skal udkomme ti bøger i serien om Afdeling Q - de seks er allerede udkommet, så bestsellerforfatteren har altså tilsyneladende fire mere i ærmet. Filmselskabet Zentropa - som i øvrigt er delvist ejet af Nordisk Film - havde rettighederne til de første fire bøger, og det har været massive succeser for selskabet.

Den seneste film, »Flaskepost fra P«, der havde premiere først på året er blevet set af over 700.000 betalende biografgængere, og placerer sig på en solid førsteplads som årets mest sete film. Også forgængerne, »Kvinden i buret«, og »Fasandræberne« trak et stort antal mennesker i biografen, og den fjerde film i serien, »Journal 64«, ventes at få premiere om et par år.

Derefter tager Nordisk Film så over, og det kommer ikke som en stor overraskelse, da Jussi Adler-Olsen ikke har lagt skjul på, at han trods filmenes store succes ikke var helt tilfreds med produktionen af dem. Således udeblev han fra gallapremieren på »Flaskepost fra P« og har i de sidste fire år grundet en tavshedsklausul ikke kommenteret filmene.

Men ifølge kilder i filmbranchen havde han forventet at være med til at skrive manuskripterne og også få indflydelse på, hvilke skuespillere, der skulle besætte rollerne. Det blev der så ikke noget af, og det er da også sluppet ud, at krimiforfatteren ikke synes, at Nikolaj Lie Kaas lever op til forfatterens billede af hovedpersonen i bøger og film, politimanden Carl Mørck.

Så det vil næppe været et helt vildt gæt, at der skal skiftes ud i persongalleriet fra film nr. fem og frem. Men spørgsmålet om casting, instruktør og manuskriptforfattere er ikke på plads endnu, meddeler Nordisk Film.

»Vi har de seneste år arbejdet på en international filmversion af Jussi Adler-Olsens første store thriller »Alfabethuset«, som blev udgivet i 1997. Vi har et meget frugtbart samarbejde med Jussi Adler-Olsen, og i den forbindelse opstod muligheden for at erhverve de resterende filmrettigheder til Afdeling Q-bøgerne,« fortæller Henrik Zein, der er adm. direktør i Nordisk Film Production A/S i en pressemeddelelse.

Samme sted betoner Jussi Adler-Olsen selv, at nu skal filmene ligge tættere op af bøgerne.

»For mig er det vigtigt, at en filmatisering er så tro mod bøgerne som muligt. Gennem de seneste par år har jeg opbygget et venskab med Nordisk Film, der bestyrker mig i, at Nordisk Film vil kunne producere film, som jeg vil være stolt af at lægge navn til. Mit venskab med Nordisk Film handler grundlæggende om gensidig personlig og faglig tillid, åben dialog og respekt omkring processen at skabe film,« siger Jussi Adler-Olsen.

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.