Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stjernepianist sigtet for blasfemi

Tyrkisk kultkunstner kræves halvandet år i fængsel for islamkritiske vitser på Twitter. Dansk PEN overvejer at gå ind i sagen.

Pianisten og komponisten Fazıl Say risikerer halvandet års fængsel for at fornærme tyrkiske muslimer. Foto: PR
Pianisten og komponisten Fazıl Say risikerer halvandet års fængsel for at fornærme tyrkiske muslimer. Foto: PR

"Jeg er ateist - og jeg er glad for at kunne sige det uden risiko".

Den fredelige bemærkning var én af de første, Fazıl Say sendte ud på Twitter. Men den nu 43-årige pianist og komponist risikerede i høj grad noget, viste det sig.

Fazıl Say har siden 2006 været fast tilknyttet koncerthuset i midttyske Dortmund og er lidt af en kultkunstner i klaverkredse. Hør ham spille Beethoven her.

Say postede inden længe en lang række islamkritiske vitser - hvorfor tre menige tyrkere nu har stævnet ham for blasfemi. Han risikerer halvandet års fængsel.

De fleste tweets stammer fra april sidste år. Say havde for eksempel hørt den lokale muezzin kalde til bøn på bare 22 sekunder og skrev: "Hvorfor har du så travlt? Er der en elsket, der venter på dig - eller måske en raki stående på bordet?"

Raki er en af tyrkernes foretrukne likører og dermed en alkoholisk drik.

En mere pågående besked på Twitter lød: "Dér, hvor man finder tyve og charlataner - dér virker folk overdrevent troende." Det er i parentes bemærket strafbart for tyrkere at nedgøre deres fædreland offentligt.

Men det er en tredje besked, der for alvor har fået de mere religiøse kræfter på barrikaderne. En besked, der langer ud efter det hinsidige og dets meget omtalte jomfruer: "Er det paradis eller et bordel?", lød den.

Første retsmøde i sagen fandt sted i Istanbul den 17. oktober sidste år. Den offentlige anklager fandt at Say var gået for langt ved at "fornærme religiøse værdier, hvortil en del af befolkningen bekender sig".

Mødet endte med en sigtelse for blasfemi og krav om halvandet års fængsel. Fazıl Say nægtede sig skyldig - han havde bare gjort brug af sin ytringsfrihed.

Retsmøde nummer to var i går. Fazıl Say havde en optræden i Alicante samme aften og blev fritaget for fremmøde. Says forsvarer krævede frifindelse. Dels under henvisning til hans ytringsfrihed. Dels begrundet med et autistisk træk i hans personlighed.

At kalde Fazıl Say for autist, giver sagen en overraskende drejning. Der foreligger ingen officiel diagnose på den tyrkiske klaverstjerne. Han har altid talt utydeligt og udpræget snøvlende - men virker ellers som en mand, der har fin kontakt med sine følelser.

Om forsvarerens forklaring skal ses som knæfald for en problematisk lov eller som en sidste udvej fra fængsel, står ikke helt klart endnu. Næste møde er berammet til 15. april.

Hans sag har fået sin egen hjemmeside, http://supportfazilsay.com. En hjemmeside med flere end 8500 underskrifter.

Den britiske version af skribentorganisationen PEN har for nylig kastet sig ind i hans forsvar, bl.a. på sin egen hjemmeside og på https://www.thunderclap.it.

Også dansk PENs bestyrelse kender til sagen og overvejer i øjeblikket næste træk.

"Vi tager skarpt afstand fra sigtelsen mod Fazıl Say. Man må aldrig gå på kompromis med ytringsfriheden. At bevare den er i alles interesse," siger Dansk PENs daglige leder, Mille Rode til Berlingske.

Men kan I yde andet end moralsk opbakning?

"Vi sender sommetider folk til retsmøder rundt om i verden. Men lige præcis Tyrkiet har en trist tradition med at trække sager i langdrag. For eksempel ved at indkalde til retsmøde og aflyse i sidste sekund - hvorved man er rejst derned forgæves. Så vi må lige se, hvordan vi griber sagen an."

Det var tirsdag formiddag ikke muligt at træffe Fazıl Say for en bemærkning til hans sag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.