Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stellan Skarsgård: Jeg har fået otte børn i stedet for otte biler

Den svenske stjerne der i dag er med i danske Janus Metz’ film ”Borg” erklærer at han ikke har længere har ambitioner for karrieren – han gider bare ikke kede sig.

Stellan Skarsgård - ringede til enken efter Bjørn Borgs træner, Lennart »Labbe« Bergelin, for at sige undskyld. 
Stellan Skarsgård - ringede til enken efter Bjørn Borgs træner, Lennart »Labbe« Bergelin, for at sige undskyld. 

Siden »Breakin’ the Waves« har den svenske skuespilstjerne, Stellan Skarsgård, været mere eller mindre fast inventar i Lars von Triers film. Men fra torsdag i denne uge kan man se ham i en ny film af en anden dansker - Janus Metz, som debuterer som spillefilmsinstruktør med tennis-filmen »Borg«.

Skarsgård spiller Bjørn Borgs træner, Lennart »Labbe« Bergelin, og afgørende for, at han tog rollen, var netop instruktørens engagement.

»Jeg havde set »Armadillo« og jeg vidste han kunne fortælle, men det vigtigste var at jeg kunne mærke, han brændte for filmen. Det er afgørende for mig –  det og at undgå at kede mig. Nu skal jeg for eksempel lave Mamma Mia 2, og det er jo ikke ligefrem en kunstfilm, men den er sjov at lave. Det er også sjovt at arbejde sammen med Lars von Trier, men jeg har egentlig ikke de store karriereambitioner længere – jeg gider bare ikke kede mig. Og da jeg kun er med i en del af processen omkring en film, så kan jeg jo være dejlig ansvarsløs omkring det endelige resultat,« erklærer Stellan Skarsgård.

Ikke desto mindre erklærer han sig dog godt tilfreds med slutresultatet af »Borg«, som han er på vej til gallapremieren på i Stockholm, da Berlingske møder ham.  Som en af de få på filmholdet har den 66-årige skuespiller alderen til at huske, hvor højt bølgerne gik omkring Bjørn Borg i dagene omkring 1980, hvor filmen foregår.

»Egentlig er jeg ikke sportsinteresseret, men alle så alle kampene dengang – der var en monokultur, som man ikke kender til i dag. Når Bjørn Borg spillede – eller Ingemar Stenmark stod på ski – så lukkede Sverige simpelthen,« fortæller Stellan Skarsgård. At hans figur kommer fra virkeligheden gør ikke den forskel for ham som skuespiller.

»Det er stadig fiktion, og det skal man være opmærksom på. Der er to regler, der gælder, når man spiller virkelige personer: Man skal undgå decideret historieforfalskning, og man skal ikke såre nogen. Men bortset fra det er dramaet vigtigere end historisk præcision. Jeg ringede nu alligevel hjem til enken til Lennart Bergelin for at sige undskyld – for den måde jeg spillede ham på. Hun er omkring 89 år, og svarede »Jeg er vel godt klar over, at det ikke er en dokumenta«,« gengiver Stellan Skarsgård med hvas og knirkende dialekt.

Det nogen gange hysteriske og verdensfjerne liv, der omgiver sportsstjerner kan i sine tilfælde godt  sammenlignes med skuespillerlivet, medgiver Skarsgård – men langt fra hele vejen.

»Der er stor forskel på tennis og skuespil. Dels kan jeg jo lave mit job hele livet, og dels går det ud på meget mere end én ting.  Og så holder jeg mig jo samtidig også på måtten, er blevet i Sverige og har fået otte børn i stedet for otte biler. Men jeg kender da folk inden for branchen, der har mistet jordforbindelsen og ikke er klar over, at de lever et helt exceptionelt liv i forhold til almindelige mennesker,« siger Stellan Skarsgård.

Han mener nu heller ikke, at Borg er en klassisk sportsfilm, da man jo ved, hvem der vinder til sidst. Det gør dog ikke dramaet mindre, ræsonnerer han:

»I alle katastrofefilm ved vi jo også, at verden ikke går under til sidst.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.