Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sjælden Beatles-optagelse på auktion

... men trods en mindstepris på ca. 175.000 kroner tyder flere ting på, at der er tale om et falsum.

Det er måske den mest berømte anekdote i rockhistorien. Den om pladeselskabsmanden på Decca Records, der i 1962 modtog et demobånd fra fire unge fyre, der kaldte sig The Beatles, men afviste gruppens manager, Brian Epstein, med den generelle betragtning, at "guitargrupper er på vej ud" og med den specifikke vurdering af The Beatles, at de "ikke har nogen fremtid i show business."

Nu tilbyder auktionshuset The Fame Bureau i London et bånd, der angiveligt skulle være en "første generations kopi" af netop det berømte demobånd. Båndet indeholder i alt ti covernumre af bl.a. Chuck Berry og Barrett Strong, og så er det The Beatles' oprindelige trommeslager, Pete Best, der sidder bag gryderne i stedet for Ringo Starr.

Optagelserne har længe været tilgængelige som piratkopier og på internettet, men det er naturligvis et scoop, hvis man kan få en optagelse, der som en back-up til det oprindelige masterbånd er så tæt på hestens egen mund som muligt - hvorfor startprisen på auktionen da også er på 30.000 dollar.

Spørgsmålet er bare, om optagelsen er ægte, hvilket der allerede er sået tvivl om. Optagelsen er bl.a. blevet Dolby-støjreduceret - med firmaet Dolby blev først stiftet i 1965. Samtidig peger et matrix-nummer på båndet på en mulig forbindelse til en 1982-udgivelse af musikken, som Pete Best reklamerede for.

Pete Best kom med i The Beatles i august 1960, da de spillede eight days a week i Hamburg, men blev smidt ud to år senere og erstattet af Ringo Starr.

Båndet fandt senere frem til pladeselskabet Parlophone under EMI. Her kunne produceren George Martin godt se muligheder i musikken - og resten er som bekendt historie...

Herunder: Her kan du høre en af sangene fra demobåndet med The Beatles - på opfordring af deres manager, Brian Epstein, indspillede de også nogle "blødere" sange, bl.a. den mexicanske klassiker "Besame Mucho" fra 1940.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.