Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Seerne svigter DRs kirkeprogrammer

I 2013 mistede DR halvdelen af seerne til de to kirkelige programmer. Det kan skyldes, at vi i dag går til mere specifikke gudstjenester, eller at gudstjenesterne på TV er for polerede, lyder to mulige forklaringer.

Interessen for velsignelser og salmer på TV styrtdykker, skriver Kristeligt Dagblad.

I 2006 lancerede DR gudstjenester i programmet DR Kirken, og her valgte i 77.000 danskere i gennemsnit at tænde for fjernsynet. når TV-præsten prædikede. Syv år senere, i 2013, var seertallet styrtdykket til bare 17.000 i gennemsnit.

Programmet Før Søndagen har oplevet samme tendens. For ti år siden fulgte i gennemsnit 136.000 seere det kirkelige program, mens antallet i 2013 var reduceret med flere end 100.000.

De to programmer blev flyttet til kanalen DR K i 2013, og siden har DR fået hug for, at mediet nedprioriterer programmerne. Men flytningen er ikke eneste forklaring på, at det går nedad, mener Kirstine Helboe Johansen, der er religionsforsker på Aarhus Universitet og forfatter til bogen »En gudstjeneste - mange perspektiver«. Hun forklarer udviklingen med, at vores gudstjenestevaner er blevet ændret.

»I dag kommer mange i højere grad til specifikke gudstjenester som for eksempel børnegudstjeneste eller musikgudstjeneste. Den helt almindelige, brede gudstjeneste har fået større konkurrence. Den mere specifikke måde at tage til gudstjeneste på bliver ikke afspejlet i TV, hvor det stadig er den almindelige gudstjeneste, der bliver vist,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Men nedgangen kan også hænge sammen med, at gudstjenesterne på skærmen er for »ufarlige og slappe«, mener forfatter, debattør og tidligere DR-medarbejder Egon Clausen.

»Programmerne har for lidt kant og mangler markante holdninger. En rigtig god gudstjeneste er på mange måde både en afvigelse fra det almindelige og rummer modsigelser. Men i DRs gudstjenester er det hele så afbalanceret og veltilrettelagt. Programmerne bliver uinteressante, når de er så polerede,« konstaterer han over for Kristeligt Dagblad.

Det afviser DRs trosredaktør, Rikke Hedman, dog og peger på, at der både har været gudstjenester fra et værtshus og et sygehus.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.