Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S og V arrangerer Facebook- høring

De sociale medier kommer på dagordenen i Folketingets Kulturudvalg i efteråret. Medieordførerne Ellen Trane Nørby (V) og Mogens Jensen (S) står bag en kommende høring, som især vil sætte spot på Facebook.

Foto: Manjunath Kiran/AFP
Foto: Manjunath Kiran/AFP

Venstre og Socialdemokraterne er i gang med at arrangere en høring om Facebook. Der er endnu ikke fastsat nogen dato for høringen, men den vil finde sted i løbet af efteråret.

»Det er ingen hemmelighed, at Venstre og Socialdemokraterne ikke er enige om alt. Men når det kommer til at sikre den frie demokratiske debat, så har vi en fælles sag. Censuren er ophævet i Danmark, og den skal ikke genindføres af bagdøren,« skriver Ellen Trane Nørby og Mogens Jensen i et indlæg i Berlingskes magasin Kultur i dag.

Berlingske beskrev i sommer, at flere danske mediechefer og eksperter er bekymrede over Facebooks rolle i samfundsdebatten, og høringen kommer efter, at Facebook i flere tilfælde har fjernet indhold, som var i strid med det sociale medies retningslinjer. Det drejer sig blandt andet om dokumentariske fotografier af afklædte hippier fra Peter Øvig Knudsens bøger om den danske hippiebevægelse, men også medier – heriblandt Berlingske, hvis Facebook-side for en lille måneds tid siden blev lukket i et døgn, efter at Berlingske havde postet et link til en artikel om »Elle-belle-bolle bogen«. I linket var et fotografi af afklædte mennesker fra den 40 år gamle sexoplysningsbog for børn.

Brugersikkerhed og EU-lovgivning

Formålet med høringen er at belyse Facebooks brugerregler og brugeroplevelsen. Høringen vil også fokusere på brugersikkerheden og EU-lovgivningen inden for ophavsret og markedsføring.

»Facebook er i dag etableret som en informationsmotorvej i Danmark og er en væsentlig del af den infrastruktur, som vi bruger i forbindelse med kommunikation og samfundsdebat. Derfor er det i vores interesse at sikre, at Facebook og andre kommunikationsplatforme er i tråd med vores demokratiske værdier og vores ønsker og krav i forhold til datasikkerhed,« siger Mogens Jensen, som sammen med Ellen Trane Nørby har udarbejdet en liste om de mennesker, som de to medieordfører vil invitere til høringen. Udover beslutningstagere fra Facebook og andre sociale medier drejer det sig blandt andet om forskellige former for eksperter, græsrodskritikere og repræsentanter fra de traditionelle medier, som bruger Facebook.

I første omgang er det Mogens Jensens håb, at høringen vil skabe en debat med – og om – Facebook.

»Forhåbentlig vil vi også få skærpet Facebooks opmærksomhed over for de ønsker og krav, som vi stiller på befolkningens vegne. Derudover handler høringen om at undersøge, om vi nationalt og i EU-sammenhæng bruger alle de lovgivningsmæssige redskaber, som vi kan bruge i forhold til både beskyttelse af persondata og sikring af, at de sociale medier ikke bedriver en urimelig censur,« siger Mogens Jensen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.