Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rumplade får nyt liv på Jorden

I 1977 sendte NASA en forgyldt plade med lyde fra Jorden ud i det rummet. 40 år efter udgives den på LP.

NASAs Voyager Golden Record, der i 1977 blev sendt med de to Voyager-fartøjer ud i rummet.
NASAs Voyager Golden Record, der i 1977 blev sendt med de to Voyager-fartøjer ud i rummet.

Et eller andet sted langt ude i det interstellare rum – knap 21 milliarder kilometer væk fra Jorden – flyder to yderst sjældne musikalske artefakter rundt om bord på NASA-rumsonderne Voyager I og II.

De to sonder har siden opsendelsen i 1977 båret på hvert sit eksemplar af den såkaldte Voyager Golden Record – to forgyldte fonogrammer fyldt med indkodede billeder og tegn, naturlyde fra Jorden, hilsener på alverdens sprog og musik fra alle fire verdenshjørner. Som en slags visitkort fra Jorden i tilfælde af, at Voyager-sonderne nogensinde skulle støde på fremmede livsformer eller civilisationer på tusindårsfærden mod stjernerne.

Fonogrammerne blev dengang kun trykt i 12 eksemplarer. Den daværende, amerikanske præsident, Jimmy Carter, fik et eksemplar, og resten blev fordelt mellem forskellige NASA-institutter.

Men i anledning af 40-årsjubilæet for Voyager-opsendelsen næste år bliver det nu muligt for alle pladenørder og rumentusiaster at erhverve sig deres helt eget personlige eksemplar.

98 dollar på Kickstarter

En ambitiøs kampagne via crownfunding-sitet Kickstarter har netop rejst nok penge til at realisere udgivelsen af et luksuriøst bokssæt næste år, der udover tre LPer består af et litografi af det originale Golden Record-diagram, download-koder og en hardcover-bog med billeder fra Voyagers færd ud i det interstallare rum.

Pladerne byder på et knap to timer langt miks af hilsener på 55 sprog, en montage af alverdens naturlyde samt halvanden times musik, der strækker sig fra Bach, Beethoven og Mozart over Louis Armstrong og Blind Willie Johnson til pygmæsang fra Zaire og indisk raga. Den oprindelige producer Timothy Ferris kommer til at stå for remasteren af udgivelsen.

Skulle man være interesseret i at eje et eksemplar af dette historiske dokument, skal man spytte 98 dollar i kassen på projektets Kickstarter-side. Over 5.000 har allerede støttet projektet med over 658.000 dollar, og kampagnen løber frem til fredag d. 21. oktober. Bokssættene forventes færdige og leveret i august 2017.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.