Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Royal indvielse i Oslo

Med en gallafest og fine gæster, bl.a. dronning Margrethe, blev Norges nye operahus i weekenden taget i brug.

Øverst: Festfyrværkeri ved åbningen af Norges nye operahus lørdag aften i Oslo. Nederst:
Øverst: Festfyrværkeri ved åbningen af Norges nye operahus lørdag aften i Oslo. Nederst:

OSLO: Norges hovedstad, Oslo, har fået et operahus. Det blev indviet lørdag aften med et gallashow og med en række prominente gæster blandt publikum.

Det norske kongepar, kong Harald og dronning Sonja, var blandt gæsterne i det knap fire mia. kr. dyre operahus. Også dronning Margrethe og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, fulgte den første forestilling i operahuset – en to og en halv time lang forestilling med historiske højdepunkter inden for opera og ballet.

Der var inviteret 1.350 gæster til åbningen af operabygningen, der er bygget i hvide sten, og som synes at rejse sig fra fjordens vande ved Oslos gamle havneområde.

Den er tegnet af arkitektfirmaet Snøhetta, der tidligere har lavet Biblioteca Alexandrina i Egypten og Turner Contemporary Museum i London.

Inden aftenenes forestilling i Oslo nåede dronning Margrethe i øvrigt et kort besøg i Stavanger. Her så hun udstillingen »Slaget. Ryger på hærferd« på Arkæologisk Museum. På udstillingen er der både genstande fundet i Danmark og Norge. Det er blandt andet krigsøkser, der illustrerer, hvordan rygerbefolkningen fra Rogaland i omkring år 200 drog på krigstogt til Danmark. Her blev rygerhæren på anslået 1.000 mand angiveligt dræbt eller gjort til slaver af danskerne.

»Slaget understreger det bånd, der har været og fortsat er imellem Danmark og Norge,« sagde dronningen efter besøget på museet. »Det var vældig morsomt. Jeg har fulgt udgravningerne over tid og længe glædet mig til at se udstillingen. Jeg er heldig at se dette her. Følge det fra start til mål.«

NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.