Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Robbie Williams hører ikke hjemme på biblioteket«

Kultureksperter og politikere med kulturministeren i spidsen sætter nu hælen i overfor bibliotekets multimedie-udvikling. Biblioteksbranchen afviser kritikken.

På folkebibliotekerne får bogen konkurrence fra et stigende udbud af nye digitale medier som internet, computerspil, CDer og film.

Det får nu en række kritikere med kulturminister Brian Mikkelsen (K) i spidsen til at advare mod udviklingen.

»Bibliotekernes funktion, så lang tid jeg er kulturminister, vil være bogen,« siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

»Det er der nogen i biblioteksverdenen, der ikke er så begejstrede for. De vil gerne gøre bibliotekerne så populære som overhovedet muligt ved at udlåne film og musik, men jeg mener, at bogen er den vigtigste videnskilde for borgerne.«

Brian Mikkelsen mener, at bibliotekerne skal spille en større rolle end nogensinde før i forbindelse med kommunesammelægninger - men også i videnssamfundet, og her er det langt fra ligegyldigt på hvilken måde, biblioteket formidler viden ud til borgerne.

»Biblioteket skal ikke bare sørge for oplysning. Biblioteket skal sikre, at vi får nogle oplevelser og en introduktion til bogens verden. Specielt over for børn og unge. Bogen er omdrejningspunktet på biblioteket,« siger han.

Brian Mikkelsen har derfor søsat bl.a. en læselyst-kampagne for at få børn til at opdage bogen, og samtidig kører en undersøgelse af, hvorfor bogudlånet er faldende. Den 1. februar 2005 blev der indført karenstid på musikudlån på bibliotekerne. Det betyder, at bibliotekerne først må udlåne et album tre måneder efter, det er udgivet. Karenstiden er ifølge kulturministeren iværksat for at styrke den danske musikbranche, men også fordi han ikke mener, at det er bibliotekernes primære opgave at udlåne populærmusik.

Men hvis det er det, folk vil have, skal bibliotekerne så ikke kunne levere det?

»Der er en grænse for hvad vores samfund skal betale for. Nu er tilbuddet der med musik-CDer, men det må aldrig blive den primære aktivitet for et bibliotek.«

Men er det fordi, du mener, at Robbie Williams ikke er oplysning på samme måde, som en bog kan være oplysende?

»Der er ingen oplysning i Robbie Williams, det er ganske underholdende, jeg kan godt lide Robbie Williams, men det hører ikke til bibliotekets primære opgave, for hvorfor skulle det være det.«

Robbie Williams musik er vel et led i en popkultur og en musikhistorie og dermed oplysning?

»Så må folk gå i Fona.«

Hos Danmarks Biblioteksforening og på Danmarks Biblioteksskole begræder man ikke udviklingen. Berlingske Tidende kunne i går referere begge institutioner for at sige, at bibliotekernes vigtigste opgave er at give borgerne den viden og oplysning, som de søger. Hvorvidt mediet er en bog, CD, film eller internet er ligegyldigt. Borgerne skal bare have viden, de efterspørger.

Men den forklaring accepterer kulturordfører for Venstre, Ellen Trane Nørby, dog ikke.

»Det er langt fra ligegyldigt, hvilket medie der bliver formidlet viden gennem. Bogen er bibliotekernes omdrejningspunkt, fordi det er her igennem litteratur formidles. Du læser ikke en hel roman på computeren,« siger hun.

Peter Legård Nielsen, der er formand for de ca. 200 medlemmer af Danske Skønlitterære Forfattere, hører også til de stærkt skeptiske. Ikke blot på grund af det faldende bogkøb, men også, fordi man ser flere og flere eksempler på, at bibliotekerne også skal være servicecentre for borgerne, ligesom de i stigende grad påtager sig at løse integrationsopgaver.

»Vores bekymring er først og fremmest, at det er bogen, der bliver ofret. Hvis man skal lave borgerservice og samtidig forestå en del af integrationssagen, bliver bibliotekerne alt muligt andet end det, de er sat i verden for. Vi er bange for, hvad der på sigt skal ske med bogen. Hvis barnet smides ud med badevandet, bliver der ikke noget tilbage. Der sker en stigende fordummelse, fordi man fjerner det væsentlige indhold og erstatter det med alt muligt gøgl,« siger Peter Legård Nielsen

Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen frygter dog ikke for bogen på samme måde som sine kulturpolitiske kolleger. Han mener ligesom Danmarks Biblioteksforening og Danmarks Biblioteksskole, at det vigtigste er, at borgerne bliver oplyst.

»Bogen er kommet for at blive, og den der dømmer bogens undergang tager fejl. Men biblioteket vigtigste opgave er at formidle viden og oplysning, så er mediet, det sker gennem, ligegyldigt,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.