Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rabalder Bio er smæk for skillingen

Hvis du er træt af at slæbe dine børn ind til amerikanske eller danske animationsfilm lavet efter velkendte skabeloner, kan »Brendan og hemmelighedernes bog« være noget for dig.

Med støtte fra Det danske filminstitut har Angel Films gang i et spændende eksperiment, hvor de allerede før jul viser tre animationsfilm i biograferne, der ikke havde fundet vej til de danske lærreder under normale omstændigheder. Filmene vises under overskriften »Rabalder Bio«, og der er i sandhed smæk for usædvanlige skillinger.

Som far til tre børn har jeg selv ofte været på vej i biografen uden der var særlig meget interessant at vælge imellem. Måske en mellemgod amerikansk underholdningsbombe og en velment dansk film med et lidt for pædagogisk tilsnit. Og kun i særligt heldige tilfælde også en Miyzaki-film fra Japan. Men hvor er alle de europæiske animationsfilm blevet af? Når de en sjælden gang har været at se i biograferne, har det kun været, når de har været ringe efterligninger af amerikanske film.

Rabalder Bio åbner op for nye horisonter. »Brendan og hemmelighederne bog« er et fransk-irsk-belgisk eventyr, der foregår i Irland i det niende århundrede. Enkelte danske børn vil nok synes det myldrer med ukendte navne som Brendan, Aisling og Aidan. De fleste andre vil forstå det de kan og nyde en fortælling, hvor alt kan ske i de dybe skove. Handlingen er knap så vigtig som formen og farverne, men Brendan bor i en landsby, som hans onkel er ved at bygge en stor mur omkring. Drengen får færten af en magisk bog og må begive sig ind i skoven for at finde en krystal, der kan hjælpe ham med at skrive den færdig.

Billedfladen i »Brendan og hemmelighedernes bog« er afsindig flot. Udtryksfuld i stil med et tapet fra middelalderen, der har fået en abstrakt overhaling. Løjerne kulminerer i drengens kamp med en stor forslugen slange, der nærmer sig Picasso-streger i bevægelse. Billedsiden er ny næring til nysgerrige børneøjne, der får alt for meget andenrangs-Disney og ting der ligner hinanden.

Filmene i Rabalder Bio får premiere i otte byer, men efter kvaliteten i filmserien indtil nu håber man, at initiativet udvides, så filmglade børn i hele landet kan få frisk salat i stedet for dåsemad.

Hvad: Brendan og hemmelighedernes bog
Hvem: Af Tomm Moore
Hvor: Premiere i dag København, Århus, Aalborg, Odense, Holbæk, Albertslund, Toftlund og Ry.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.