Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Omslag

»Prøv med kærlighedens stærke arm«

De er 100 år siden, den første bog i serien om Flemming udkom. I den anledning skriver Berlingskes kunstredaktør om omslaget til den kendte børnebogsserie.

Forside af Flemming-bog
Forside af Flemming-bog

»Piger og Drenge i Øst og i Vest synes, at Hasselbalch’s Bøger er bedst« står der på bagsiden af nogle af børnebøgerne fra det for længst lukkede forlag, der blev oprettet i 1916 og overtaget af Gyldendal i 1971.

Hasselbalch indskrev sig i dansk forlagshistorie med en 285 stk. stor serie af fine kulturessays under navnet Hasselbalchs Kultur-Bibliotek - og så var der Flemming-bøgerne skrevet af den meget pædagogiske privatskoleleder Gunnar Jørgensen, der placerede et motto forrest i Flemming-bøgerne: »Prøv med kærlighedens stærke arm«.

Den første bog i serien udkom netop for 100 år siden, og det sidste af de ti bind i 1929. Til samlingen af omslag har vi valgt det næstsidste bind, der hedder »Kvik, Flemmings ven«, for for ganske nylig fik jeg et antikvarisk eksemplar. Af en ven. Der hedder Flemming.

Af bogen fremgår det, at Flemming-bøgerne i 1959 er solgt i et samlet oplag på 616.000 eksemplarer, og hvis man skal dømme ud fra forsiderne, er det også til at forstå: Ofte betyder vinduer og døre i billedkunst indespærring eller udlængsel. Men det er der ikke tale om her. Gennem ruderne i Axel Mathiesens tegning ser man en rigtig rask dreng, kernedansk og med lyst hår ligesom i en folkekomedie fra 1950erne, der står med et smil og kigger ind, som om han vil sige: »Kommer du ikke ud og leger?«

Og Flemming er ikke den, der siger, at nu skal han lige læse lektier eller en af Gunnar Jørgensens børnebøger. Han er også en rask dreng, så selvfølgelig skal han ud og lege.

Forside af Flemming-bog
Forside af Flemming-bog

Omslag til Gunnar Jørgensens »Kvik, Flemmings ven«, 1959

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.