Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Presset forlag vil have de faste bogpriser tilbage

Overlever bogen? Mere regulering kan være vejen frem, hvis boghandlernes og hele bogbranchens krise skal stoppes, mener topforlægger. Kulturministeren er parat til dialog.

Bestseller-forfatter Jussi Adler Olsen er blandt dem som kan sikres ordentlig indtjening på regulering af bogpriserne, mener forlagsdirektøren.
Bestseller-forfatter Jussi Adler Olsen er blandt dem som kan sikres ordentlig indtjening på regulering af bogpriserne, mener forlagsdirektøren.

Den danske bogbranche er så presset af konkurrencen fra dumpede priser i supermarkeder og på nettet, at man er nødt til at gøre op med det frie, uregulerede danske bogmarked.

Sådan lyder meldingen fra flere af markedets væsentligste aktører efter endnu et år med boghandlerlukninger på stribe og stærkt faldende forlagsindtægter.

Lars Boesgaard, administrerende direktør hos Danmarks næststørste forlag, Lindhardt og Ringhof, tager i et åbent brev til kulturminister Marianne Jelved (R) i dagens Berlingske fat i den mest kontroversielle del af bogdebatten.

Det er kun to år siden, at de faste bogpriser blev afskaffet helt, men ifølge Lars Boesgaard bliver man »formentlig« nødt til at »genoverveje modellen med frie bogpriser,« hvis de fysiske boghandlere skal bevares, hvis danske forfattere ud over bestsellere som Jussi Adler-Olsen fortsat skal have en fornuftig indtægt, og hvis forbrugere skal have adgang til andre bøger, end dem store udenlandske kæder tilbyder.

»Hvis ikke vi handler nu, risikerer vi at få en markant fattigere bogkultur i Danmark,« skriver forlagsdirektøren.

Lars Boesgaard nævner som en mulig ny model en 3-4 måneders karensperiode, hvor der er faste bogpriser på nye udgivelser. Det ville give boghandlerne »en fair mulighed« for at sælge tilpas mange af de store bestsellere på lige vilkår med netboghandlere og supermarkeder.

Olaf Winsløw, direktør i Boghandlerforeningen, bekræfter, at man er ude i »en ødelæggende konkurrence« om, hvem der kan sælge fleste bestsellere billigst.

Kulturminister Marianne Jelved (R) er »meget optaget« af at komme i dialog med bogbranchen. Også selv om det vil være imod tidsånden at genindføre reguleringer på et erhvervsområde, der er blevet afreguleret:

»Der er jo en baggrund for, at der nu kommer disse udmeldinger. Vi kan se konsekvenserne af de frie priser - færre boghandlere - og det er jo noget, man må forhold sig til politisk. Jeg siger ikke hermed, at jeg har taget stilling, men jeg forstår godt, at der reageres fra bogbranchens side,« siger kulturministeren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.