Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politikere vil have flere danskere i symfoniorkestre

Mere end tredje musiker i landets fem landsdelsorkestre samt DRs Symfoniorkester er udlænding, viser en undersøgelse. Og det skal der laves om på, mener politikere på tværs af folketingssalen.

Her øves der til jubilæumskoncert i Aarhus Symfoniorkester
Her øves der til jubilæumskoncert i Aarhus Symfoniorkester

Det vrimler med udenlandske musikere i landets store symfoniorkestre, viser en undersøgelse foretaget af DR Kultur, der konkluderer, at hver tredje musiker er fra udlandet.

Politikere fra såvel regeringspartierne som den borgerlige blok er bekymrede over udviklingen og vil have flere danskere ind i varmen.

- Der kan være grund til bekymring, når op mod knap hver anden musiker ikke er danske. Det er klart, at vi har et ønske om, at så mange som muligt af de musikere, som vi ansætter i store orkestre i Danmark, er danske og kommer fra den danske konservatorieuddannelse, siger Mogens Jensen til DR Kultur.

Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen supplerer og mener endda, at antallet af udlændinge er alarmerende.

- Det er et stort problem, og det er nyt for mig, at det tal skulle være så højt. Når vi bruger enormt mange kræfter og penge på at talentudvikle danske musikere, så nytter det ikke noget, at det er udlændingene, der får alle jobbene, siger han til DR Kultur.

Må kigge grundigt på kvalitet

Nogenlunde samme melding kommer fra SFs Ole Sohn, der gerne vil til bunds i, hvorfor danskerne bliver fravalgt som musikere.

- Hvis virkeligheden er, at kvaliteten af de danske musikere er for dårlig, så må vi undersøge, hvad der gør, at vi ikke kan matche de udenlandske musikere, siger han.

Venstres Michael Aastrup Jensen har i sinde at drage kulturminister Marianne Jelved (R) ind i sagen og har tirsdag stillet et såkaldt paragraf 20 spørgsmål til ministeren om problematikken.

- Det er ikke, fordi vi ønsker, at det skal være 100 procent danskere i orkestrene. Der er faktisk kun positive ting ved, at man får gode erfaringer fra andre lande. Men op mod 45 procent udlændinge er et alt for højt tal, som jeg ser det, siger han.

Socialdemokraternes Mogens Jensen og SFs Ole Sohn opfordrer ligeledes til, at man politisk går ind i en drøftelse om, hvordan man kan forbedre kvaliteten på de danske musikkonservatorier.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.